Със стимули и принуда на лекарите от извънболничната помощ на

...
Със стимули и принуда на лекарите от извънболничната помощ на
Коментари Харесай

Морков и тояга за набавяне на персонал в болниците предлага Росица Кирова

Със тласъци и насила на лекарите от извънболничната помощ на правилото на моркова и тоягата да се реши казусът с дефицита на личен състав в лечебните заведения. Това предлага зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова.

„ Ние имаме задоволително лекари, само че не са задоволително тези, които желаят да работят в здравното заведение, във видинската болница. Видинската болница има заплашителен проблем, тъй като възрастовата граница на тези, които работят там, продължава да пораства, няма постъпващи младежи. Това, върху което би трябвало да се мисли, е една дълбока промяна в областта на опазването на здравето. Трябва да помислим за това по какъв начин всички, които упражняват лекарската специалност на територията на региона – а те са доста, само че го вършат в частни кабинети и не се занимават с болничното лекуване – всички те биха могли в границите на пет дни месечно да имат контракт с видинската болница да упражняват там специалността. Срещу което парите, които получават от Здравна каса за нас, пациентите, да бъдат индексирани и да бъдат повече от общоприетата сума – по този метод няма насила, има тласък “, изясни Кирова пред Радио Видин.

Идеята е обсъждана с финансисти, както и с ръководителя на Здравната комисия в Народното събрание проф. Костадин Ангелов, стана ясно от думите ѝ.

Зам.-председателката на Народното събрание посочи, че сходна законодателна самодейност изисква деликатно обсъждане и необятен публичен спор. „ Много по-широкомащабни би трябвало да бъдат дейностите, с цел да се стигне до една такава законодателна смяна. И може би ще има огромна опозиция от лекарската колегия, тъй като е доста по-удобно да работиш единствено в кабинета си и да нямаш този ангажимент. Много е комплициран казусът, тъй като той визира и морални проблеми, визира и несъмнено, много съществено законодателно обсъждане по какъв начин тъкмо това да се направи, с цел да може това в действителност да действа “, разяснява тя.

По думите ѝ има и метод на насила, като се понижат с избран % средствата, които лекарите получават от НЗОК, в случай че не желаят да работят пет дни в месеца в лечебните заведения.

Росица Кирова осведоми, че е направила това предложение преди 4-5 месеца и то към този момент се разисква, а в този момент се вършат разбори на всички разновидности дружно със съпоставения на европейската процедура и вероятните въздействия върху системата.

„ След това ще стартират едни публични разисквания измежду самите медици. И не е единствено някаква частична мярка, която да реши единствено казуса на Видин – това ще реши като предложение проблемите на много градове, само че по едно и също време с това ще засегне още повече хора, които ще би трябвало да бъдат изслушани. Процесът е дълъг, само че в границите на една работна година, две или три пленарни сесии, при отделено задоволително време и внимание и несъмнено, сърдечност от професионалните организации, това би могло да породи някаква законодателна самодейност “, счита зам.-председателката на Народното събрание.

Росица Кирова разгласи, че продължава и с даването на стипендии на хора, които да се образоват в Русенския университет „ Ангел Кънчев “ в компетентност „ Здравни грижи “ против ангажимент по-късно да се върнат и да работят във видинската болница. Тя подсети, че също така записалите се студенти могат да употребяват гратис общежитие, както и са освободени от възнаграждение на семестриална такса и могат да получават и стипендия за триумф.

От думите ѝ обаче стана ясно, че през предходната година не е имало искащи да се възползват от тази опция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР