Със сигурност това ни поставя в изключително неблагоприятно положение и

...
Със сигурност това ни поставя в изключително неблагоприятно положение и
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Теглене на заем от МВФ ще ни нареди до Ангола, Джибути, Кот д'Ивоар и Конго

Със сигурност това ни слага в извънредно неподходящо състояние и евентуално предоговаряне на външен дълг и изобщо ограничения, които са от времето на Жан Виденов
„ Аз се надявам да има някаква неточност в това, което е оповестено, защото сходни известия от България тук в Страсбург не са стигали от времето на служебния кабинет на Стефан Софиянски ”, съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков във връзка оповестения отчет на Министерство на финансите за положението на държавния бюджет.

„ В точка 4 от отчета, който беше оповестен, излиза наяве, че обсъждаме и обмисляме за неопределен срок да отложим участието си в еврозоната и да променим валутния си курс към еврото, което са устои на страната от преди 30 години.

Валутният ръб в никакъв случай не е бил тематика на обсъждани. Евентуални наказания от Европейската комисия и изтегляне на заем от Международния валутен фонд е нещо, което е било немислимо до през вчерашния ден безусловно.

Кратка информация в уеб страницата на Международния валутен фонд демонстрира, че страни, които са употребили заем от нея са такива като Ангола, Джибути Конго, Кот Дивоар... и на мен не ми се ще да имам вяра, че България ще се подреди там. Ако фактически е толкоз тежко ситуацията, то аз приканвам Министерство на финансите да каже цялата истина,  в случай че има нещо друго, което хората би трябвало да знаят ”, катерогичен бе Новаков. 

„ Замразяване на разноските, заледяване на приходите на хората, а в това време увеличение на налозите и акцизите... да не приказваме за еднократни налози за всички, които са на ярко - стопански дейни хора и компании, звучи стряскащо и аз допускам, че тематиката ще бъде наказана напълно скоро в Комисията по надзор на бюджета,  защото наказания от Европейската комисия и прекъсване на европейското финансиране в действителност значат тъкмо това. Тази комисия би трябвало да го разиска и аз се надявам, че България ще има по-скоро някаква ясна позиция, с която да осведоми своите европейски сътрудници какво се случва в страната ”, изясни евродепутатът. 

„ С оглед на това, че тук приказваме за служебния кабинет на президента Радев, за вътрешен отчет от министерството към Министерски съвет, не виждам по какъв начин би могло да се употребява предизборно, само че явно страната не е в положително положение, хазната изисква незабавни ограничения и в случай че тук приказваме за 7% свръхдефицит, това значи, че страната ни безусловно няма по какъв начин да стане член на Еврозоната и то в околните няколко години, в случай че не се възвърне.

Ако страната няма средства, с цел да съфинансира европейски планове, това би означавало тъкмо това. Освен това неспазването на Маастрихтските критерии значи, че Европейската комисия би се задейства, с цел да наложи спомагателни оздравителни ограничения върху страната. Със сигурност това ни слага в извънредно неподходящо състояние и евентуално предоговаряне на външен дълг и изобщо ограничения, които са от времето на Жан Виденов ”, съобщи Андрей Новаков. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР