Със сигурност не можем да избягаме от сметките за парно,

...
Със сигурност не можем да избягаме от сметките за парно,
Коментари Харесай

8 трика, за да стопите сметката за парно

Със сигурност не можем да избягаме от сметките за парно, ток и газ, които през зимата са много високи, само че пък съществува метод да ги намалите фрапантно. С първите студове потеглиха и препоръките на специалистите по какъв начин да процедирате с уредите за отопление, с цел да ви е по-евтино и да не получавате главоболие, щом видите месечната си сметка.

 

В идващите редове ще ви разкрием някои трикове, с които специалистите „ черпят “, обещавайки, че в случай че ги спазвате, ще минимизирате сметките си. дават отговори и на най-често задаваните въпроси от потребителите през зимния сезон.

 

№1

По-евтино ли е да оставим парното през целия ден включено или да включваме радиаторите единствено когато ни е нужно?

Това е един от най-често задаваните въпроси. Според специалисти изказванията, че в случай че през целия ден държите радиаторите пуснати на минимална степен, действително пестим, е мит и въобще няма да ни излезе по-евтино. Включването на отоплението единствено когато има потребност от него в дълготраен проект е най-хубавият метод за икономисване на сила и затова на пари. 

Най-добре е да разполагате с термостат, който включва и изключва, с цел да поддържа заложената от вас температура, само че в случай че нямате – изключвайте всичко, когато не сте вкъщи.

 

Всичко опира до общото количество сила, належащо за отопление на вашия дом. Определено количество сила непрекъснато изтича от постройката (зависи от това какъв брой добра е изолацията ви). Но в случай че поддържате отоплението включено през целия ден, губите сила през целия ден, тъй че е по-добре да отоплявате дома си единствено когато сте там и желаете да се сгреете.

 

№2

Устройствата, които са в режим на подготвеност, или зарядните устройства, оставени в контактите, употребяват ли ток?

Колкото и да е неприятно, отговорът е да. Зарядните устройства и уредите ще продължат да употребяват електричество, когато са оставени в контакта. Така че сами преценете – май е по-добре да ги изключите от щепсела, когато не ги употребявате. Много устройства като игрови конзоли, преносим компютър тв приемници, черпят малко сила, когато не се употребяват, само че към момента са включени в контакта.

Това от време на време е известно като „ вампирска мощ “, изясняват специалистите. Можете елементарно да избегнете потреблението на кое зареждане в режим на подготвеност, като изключите устройствата на стената. Естествено, не приказваме за тв приемника и хладилника.

 

Въпреки изказванията, че по този метод се харчи доста малко, някои специалисти считат, че като изключите уредите си от щепсела, когато не ги употребявате, пестите. Законът на Европейски Съюз обаче гласи, че тв приемниците и другите устройства, създадени след 2013 година, не могат да употребяват повече от 0,5 вата в режим на подготвеност. Например тв приемник, оставен в режим на подготвеност за 20 часа дневно, би коствал към под 3 лв. на година.

 

№3

Интелигентните измервателни уреди икономисват ли ни пари?

Оказва се, че не. Интелигентните измервателни уреди просто заменят вашите съществуващи газомери и електромери (по един за всеки), наблюдават потреблението ви и автоматизирано изпращат показанията на измервателния апарат на вашия снабдител всеки месец. Те обаче могат да ви оказват помощ да идентифицирате способи за икономисване на сила през своя домакински екран.

Тази дребна джаджа комуникира безжично с вашите интелигентни измервателни уреди, като следи каква сила употребявате и ви демонстрира какъв брой коства в съвсем действително време.

 

№4

Панелните радиатори пестят ли сила?

Панелните радиатори могат да пестят сила, само че немного. По-важно е стените ви да са изолирани, с цел да предотвратите приключването на топлота от вкъщи ви. Що се отнася до слагането на термоотразителни панели, да, Energy Saving Trust е склонен, че те могат да оказват помощ за понижаване на потреблението на сила. Те отразяват топлината от радиатора назад в стаята, ката че тя да не излиза през външните стени. Домовете с неизолирани стени ще имат най-голяма изгода от това.

 

Върви и странното изказване, че в случай че боядисаме радиаторите в черно, можем да спестим сила. Не, това изрично не е правилно, прецизират специалистите. Стойте си на общоприетоо белите уреди.

 

№5

Да държим ли осветлението и уредите включени, или да ги изключваме и включваме непрекъснато?

Energy Saving Trust предлага да се изключват светлините, когато излизате от стаята, без значение какъв брой време. Както към този момент беше упоменато, избягвайте да оставяте тв приемници и други устройства в режим на подготвеност. Въпреки че цялостното изключване на устройствата икономисва сила, разликата може да е незначителна. Така че не разчитайте това да позволи всичките ви енергийни проблеми.

 

№6

Да оставим ли отоплението включено на минимална степен, когато отсъстваме няколко дни от къщи?

Да, изключително в случай че температурите са доста ниски. Причината е софтуерна – по този начин ще предотвратите заледяване на тръби, което може да аргументи съществени вреди. Затова, в случай че термометърът демонстрира минус 5 и по-ниско, по-добре оставете отоплението включено до известна степен през зимата, даже и да не сте си у дома. Общото предписание е да поддържате отоплението си на най-малко 12 градуса (но някои споделят най-малко 15 градуса), вместо да го изключвате изцяло. Всичко над тази температура е ненужно хабене на сила.

 

№7

Отворени или затворени да са вътрешните порти при включено отопление?

Отговорът е – по-добре дръжте вратите на стаите, които не желаете да отоплявате, затворени. Радиаторите, електрическите панелни нагреватели и конвекционните нагреватели работят посредством основаване на конвекционен ток в помещението. Докато горещият въздух се издига, той обикаля към другата страна на стаята, охлажда се и потъва и се връща назад по пода до нагревателя, с цел да бъде наново затоплен. Затварянето на порти подсигурява, че този поток остава в границите на избраното пространство и стопира навлизането на леден въздух. Така че, да – затваряйте всички вътрешни порти.

 

№8

Да се държи ли бойлерът включен през целия ден, или да го включваме единствено когато имаме потребност от топла вода?

Ако имате система за централно отопление на газ, нафта или LPG (втечнен нефтен газ), специалистите споделят, че постоянно ще бъде по-евтино да настроите систематичния таймер, тъй че топлата вода да се включва единствено когато имате потребност от нея. Въпреки това, в случай че употребявате електрически потопяем радиатор и сте на икономична цена, при която силата е по-евтина през нощта, по-добре за сметките ви е да затоплите водата си през нощта. Ще би трябвало да се уверите, че резервоарът ви е добре изолиран, с цел да предотвратите охлаждането му денем.

Инфо: Уикенд

Тагове: сметки ток парно експерти съвети зима отопление бойлер
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР