Със 7 милиона население България не може да си позволи

...
Със 7 милиона население България не може да си позволи
Коментари Харесай

Държавната петролна компания трябва да се закрие, а акциите в ПИБ да бъдат продадени |

Със 7 милиона население България не може да си разреши да продава евтина работна ръка. Това могат да си разрешат страни като Китай. Ние би трябвало да продаваме интелигентна работна ръка. Това съобщи министърът на стопанската система Кирил Петков в новата видео графа на Министерския съвет " Властта приказва! Открито ".

Аз не мога да работя със зависимости. Не мога да работя по този начин - някой да вдигне телефона и да ми каже какво да върша - отговори той на въпрос дали още веднъж би взел участие в ръководството. Петков не изключи това, в случай че в бъдеще има кабинет, който му даде независимост на работа.

Петков разяснява строителството на плана за създаване на държавен комплекс на територията на София Тех Парк.

" Не откривам смислена причина за какво този би трябвало да бъде повдигнат. Да сложим 190 млн. в един небостъргач ми се коства безумна концепция. Нямаме нефтени залежи, тези 90 хиляди квадратни метра... Стори ми се безусловно нецелесъобразно. Тези 190 млн. една компания е спечелила състезанието без търг. Процесът е безразсъден, изобщо и концепцията да го има. Процедурата законово е нарушена, приготвяме сигнал към прокуратурата за този комплекс. Въпросът е каква част от сумата може да си възвърне страната. Идеята е била част от министерствата да се реалокират там. Какво се случва със постройките от центъра, от които държавните чиновници биха се преместили? Край на този план, ще го спра на момента ", сподели икономическият министър.

Според Петков България би трябвало да се концентрира върху производства с висока добавена стойност и доста новаторски компании да изнасят на външните пазари.

" Най-смислено е нововъведенията да влязат в Министерството на стопанската система и цялата система да финансира новаторските компании. Да създадем общ ръб сред Министерството на образованието и Министерството на стопанската система. Този ръб да направлява накъде да се насочват средства ", сподели министърът.

На въпрос за какво компании като VW, Microsoft и Amazon заобикалят България, Кирил Петков изясни, че огромните вложители са с визия за 40 години напред.

" Трябва да мислим кои са доставчиците и клиентите, а не просто да кажем: Ела в България, тъй като е доста красиво. Много е значимо, че марката на България би трябвало да излезе: Имаме 0 корупция в държавното управление. Има ли бистрота - няма корупция. Продавах концепцията за дълготрайна нулева корупция ", акцентира още той.

На въпрос каква ще бъде ориста на Държавната петролна компания, икономическият министър отговори, че по този начин и не е схванал за какво е нужна такава.

" Имаме два казуса, които би трябвало да се решат. Единият проблем е държавният запас. Не работи по най-благоприятен метод, изтичат пари. Идеята на компанията беше да ръководи този държавен запас. Конкуренцията на пазара е доста дребна. Аз бих затворил петролната компания. Бих направил и цялостна проверка на активността на държавния запас. Да създадем по-честни търгове, в които да вземат участие повече компании ", добави той.

По мотив инвестицията на страната в Първа капиталова банка, Петков бе безапелационен, че страната би трябвало да излезе от тази си благосъстоятелност.

Преди малко повече от година страната, посредством Българската банка за развиване (ББР), закупи 70% от нарастването на капитала на Първа капиталова банка на извършения от нея аукцион. Става дума за акции за към 140 млн. лева, с което страната става акционер в институцията с дял от малко под 19%.

" Не ѝ е ролята на страната да бъде акционер в търговски банки. Трябва да имаме човек в борда на ПИБ, да следим пазарните цени и да излезем без да загубим пари ", сподели министърът.

Според него уволненията в Българската банка за развиване са били безусловно законни.

" Можеше да го създадем доста по-лесно. В затворена стая да се договорим тихомълком да се подменят - да няма проблеми за тях и за нас. Но желаех да има цялостно изсветляване какво се е случило в тази банка. Никога никой да не смее да направи това, което беше направено с тази банка. Отне ни 7 седмици да го създадем, само че се веселя, че българското общество се срещна с този проблем ", сподели още Петков.

Той коментира и актуализацията на бюджета. Според него в този момент 42% от пенсионерите са под линията на бедността, а след нея никой да е.

" Не би трябвало да има хора, които са работили през целия си живот и живеят под линията на бедността. Балансираният бюджет ще стане през напредък, не през рязане на пенсионни разноски ", безапелационен е министърът.

Според Петков колкото и нелогично да звучи глобите по закона " Магнитски " са имали позитивен резултат за имиджа на България.

" Абсурдно е при всички неща, които изкарахме нескрито, прокуратурата единствено да стои и да гледа. Съдебната система би трябвало да проработи по метод, по който този вид хора, които " Магнитски " разгласи, би трябвало да се афишират от вътрешната страна. Самите вложители споделиха: Това може би е точката на катурване на този модел ", уточни той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР