Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смъртните случаи в

...
Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смъртните случаи в
Коментари Харесай

В битка за здравето: Медицински център „Деа Медикълс“ се развива с европейски средства

Сърдечно-съдовите болести са причина номер едно за смъртните случаи в Европа. Те са и главен фактор за инвалидизиране на популацията и понижаване на качеството на живот.

Още по-лошата вест е, че съгласно статистиката на Евростат за интервала 2017 – 2019 година България е преди всичко в Европейския съюз по преждевременна гибел от сърдечно-съдови болести. Това е повода всяка година у нас живота си да губят приблизително 160 души на 100 000 население под 65-годишна възраст.

Според Световната здравна организация постоянството в здравната профилактика, умереното, само че по едно и също време намаление на кръвното налягане, холестерола, битката със затлъстяването и злоупотребата с тютюневи произведения ще понижи сърдечно-съдовата смъртност на половина в средносрочен проект.

Липсата на задоволително здравни заведения в България обаче попречва хората да имат елементарен и бърз достъп, с цел да извърнат повече внимание на здравето си.

Кардиологът д-р Адриана Динчева обаче си е сложила задача – да помогне за оправянето с този проблем. Тя споделя пред Economic.bg за своя медицински център „ Деа Медикълс “, който открива в град Кюстендил през 2019 година Той предлага сложна услуга, включваща диагностика, лекуване, профилирани лечения, профилактични стратегии, които да основат всички предпоставки за предварителна защита и сполучливо лекуване на сърдечно-съдовите болести. Дългосрочната му цел е да се основат обичаи в ранната диагностика на тези болести, както и специфични стратегии за тяхното попречване в бъдеще.

Центърът обслужва Кюстендил, както и околните обитаеми места и работи в тясно съдействие с големите лечебни заведения в България, профилирани клиники, академични лечебни заведения и Националната здравна каса.
Рамо до рамо с Европейски Съюз
За да действа пълноценно медицинският център, се възползва от европейско финансиране по програмата " Иновации и конкурентоспособност "  2014 – 2020 година, с което закупува нужното съоръжение за работата си. Общо допустимите разноски по плана са близо 248 хиляди лева, като 80% от тях, или 191 хиляди лева са европейски средства, останалите са лично финансиране.

Проектът на компанията реализира цялостно сходство със заложената от Европейски Съюз Иновационна тактика за умна специализация (ИСИС) в тематична област „ Индустрия за здравословен живот и биотехнологии “, предпочитано направление „ Персонална медицина, диагностика и самостоятелна терапия, лечебни и лекарствени форми и средства “.

Дейностите по плана плануват диагностика и самостоятелна терапия по неповторим способ, включващ самостоятелен метод за лекуване, предварителна защита на тежки сърдечни болести и рецидив при кардиологично болните пациенти в град Кюстендил. Услугите, които дава на своите пациенти медицинския център, са сложни, включват с изключение на лекуване и следене на хода на развиване на болестта, отчитане на историята му и проучване на най-хубавите международни практики за самостоятелно лекуване на всеки от пациентите.



С реализацията му се откриват и 3 работни места – кардиолог, експерт „ Физиотерапия на пациенти с кардиологични болести “ и здравна сестра. Техните заплати също се финансират по европейската стратегия, само че със период от 12 месеца. Към момента заплащането на всички чиновници е поето от нормалната активност на Центъра. В него ежеседмично (по специфичен график) дават банкет лекари с разнообразни специалности, според от откритата нужда от съответен експерт и записаните часове от пациентите.
 new inner pic
Снимка: Красимир Свраков

Средствата, които обезпечава Европейски Съюз посредством Плана за възобновяване и Оперативните стратегии, са значими за бизнеса, изключително за започващия бизнес, защото за обезпечаването на средства от банките са нужни гаранции, с които дребните компании не разполагат. Неслучайно конкуренцията при кандидатстващите компании е огромна – към този момент е потвърден резултатът от финансирането с европейски средства “, споделя доктор Динчева пред Economic.bg.

„ Изискванията, които стратегиите слагат – за резистентност на бизнес концепцията минимум от 3 години след привършване на плана е гаранция за сполучливо асимилиране на средствата от Европейски Съюз и приноса им в българската стопанска система “, прибавя тя. 
Оборудването
Закупеното съоръжение благодарение на европейски средства се разделя условно на два типа:
за диагностика и лекуване на пациенти със болести на сърдечно-съдовата система. То включва: Холтерна система за проучване на сърдечния темп /ЕКГ Холтер/ – 1 брой; Холтер за кръвно налягане – 1 брой; Дефибрилатор – 1 брой; Електрокардиограф – 1 брой; Портативен ехокардиограф – 1 брой.за съпътстваща и постоперативна терапия на пациенти, страдащи от сърдечно-съдови болести. То включва съоръжение за кардиологична физиотерапия: Апарат за вакуум терапия – 1 бр. (подобрява кръвообращението и работата на сърдечно – съдовата система); Апарат за двуканална електротерапия и едноканален ултразвук – 1 бр. (генерира нискочестотни и средночестотни токове за електро-стимулация на сърдечния мускул); Апарат за двуканална магнитотерапия с пъстър сензорен екран – 1 бр. (Mагнитотерапията е потвърден медицински метод, употребен за лекуване на болежка и ускорение постоперативното възстановяване).


Всички изброени апарати имат директно отношение към лечебния развой на пациентите с проблеми на сърдечно-съдовата система. Основната им роля е в процеса на лекуване, от една страна, а от друга – на постоперативно възобновяване (от кардиологични операции).

Например Клетката на Роше е нужна е за постоперативно лекуване на пациентите. Обичайно след намеса пациентите са обездвижени и спестовни в своите придвижвания. За да се предотврати натоварването на сърцето, е належащо под лекарско наблюдаване да се извърши оживление на крайниците с друга активност.

Модулът за светлинна терапия с инфрачервени лъчи пък е предопределен е за дълбочинно загряване на тъканите посредством топлота.

Под контрола и наблюдението на експертите от център „ Деа Медикълс “ се правят разнообразни операции, целящи бърза акомодация на постоперативни пациенти с кардиологични болести назад към всекидневието. COVID-19 и огромните амплитуди в температурите през другите сезони мощно въздействат на кардиологично болните. Разширяването и стесняването на кръвоносните съдове в резултат внезапна смяна в температурите въздействат изключително интензивно точно върху пациенти с проблеми на сърдечно-съдовата система.

Европейският план, извоюван от Центъра, е обезпечил и закупуването на профилиран медицински програмен продукт. Той има за цел да наблюдава настоящото лекуване на пациентите и да води указател на посетителите. Благодарение на софтуера се наблюдава напредъка в процеса на лекуване на хронично болните. Софтуерът прави връзка с регистрите на НЗОК, с помощта на което експертите от Центъра могат да се осведомят какво лекуване е прилагано досега на всеки пациент, в какво лечебно заведение, какви медикаменти е приемал и друга информация, значима за установяване типа на лекуването му.

МЦ „ Деа Медикълс “ желае да продължи да се възползва от европейските стратегии за финансиране, като мечтаната посока е разширение на софтуерните благоприятни условия на Центъра и внедряване на нови, новаторски технологии в посока лекуване и предварителна защита на кардиологични (и не само) болести.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР