Сърдечно-съдови заболявания са група болести, които засягат сърцето и кръвоносните

...
Сърдечно-съдови заболявания са група болести, които засягат сърцето и кръвоносните
Коментари Харесай

Кардиолог пред Искра.бг със съвети за хората със сърдечни заболявания преди зимния сезон

Сърдечно-съдови болести са група заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните съдове , и обгръщат всички болести на сърдечно-съдовата система. Причините за сърдечно-съдовите болести са разнообразни. Най-честите са артериалната хипертония и атеросклерозата .

Промените във времето и на температурите и промяната на сезоните нормално е предизвикателство за целия организъм. Особено чувствителни са хората със сърдечно-съдови болести /ССЗ/. Това са хора с хипертония, сърдечна непълнота, аритмии, исхемична болест на сърцето, след претърпян инфаркт или инсулт и други Всяка година над 20 млн. души по света умират от сърдечно-съдови болести . В България този брой е сред 70-80 хиляди

По тематиката беседваме с кардиолога доктор Диян Господинов , шеф на Интензивен кардиологичен бранш в огромна многопрофилна болница в Бургас. Той сподели особено за Искра.бг :

„ За да се реализира устойчива акомодация към температурна разновидност от 5-10 °C са нужни сред 7 и 12 денонощия. Здравият човек е кадърен задоволително бързо да се приспособява към измененията. Проблемът тук настава за хора, които имат известно сърдечносъдово заболяване и са поли- или коморбидни. Ниските температури и зимният сезон се смятат за сериозен интервал за пациентите със сърдечно-съдови болести, причинявайки конвулсия на периферните и коронарните съдове. Това от своя страна води до понижаване на количеството О2, което доближава до тъканите и надлежно води до исхемия на миокарда, т.е. кислороден апетит на сърдечния мускул. “

„ Влошава се кръвообращението и се покачва кръвното налягане и сърдечната периодичност. Съответно антихипертензивната терапия или лечението за високо кръвно, предписана от експерт, постоянно се оказва незадоволителна за най-благоприятен надзор на кръвното налягане. Това може да докара до обостряне на хронични или поява на нови сърдечно-съдови болести. По тази причина е добре хората със ССЗ и вариации в артериалното налягане да посещават своя кардиолог 2 пъти годишно. Веднъж преди началото на летния и един път преди началото на зимния сезон. Едно нищожно нещо, което ни лишава минутка, само че може безусловно да ни спести развиване на сърдечно-съдово заболяване и в следствие сърдечно-съдов случай е постоянно да премерване нашето артериално налягане. За сърдечно болните хора с добър надзор на АН е задоволително 3-4 пъти седмично. За хората без открито заболяване най-малко един път месечно при липса на недоволства “, акцентира кардиологът. Той посъветва:

„ Много значимо е хората, които имат недоволства от болежка и стягане в гърдите, лесна отмалялост, поява на отоци по долните крака да не чакат „ да им мине “, а да посетят своите персонални лекари, които при нужда да ги насочат към кардиолог. “

Голяма част от болесттите се дължат и на фамилната обремененост . Коронарната артериална болест, периферната артериална болест и инсултът включват атеросклероза. Тя може да бъде породена от тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол . Друга основна причина, която може да докара до атеросклероза са затлъстяването, незадоволителна физическа интензивност, нездравословно хранене и несъразмерна приложимост на алкохол.

Според изследвания към 90% от сърдечно-съдовите болести са предотвратими при ранно диагностициране на здравословните проблеми и взимане на навременни ограничения. Повечето такива болести засягат хората в по-напреднала възраст, само че през последните години от ден на ден младежи страдат от сърдечни проблеми .

Д-р Диян Господинов приключва медицина през 2016 година в Стара Загора. От 2017-2021 година специализира кардиология към Медицински Университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов “-Варна. Специалност Кардиология придобива в София през 2021 година От същата година работи по магистратура по „ Здравен мениджмънт “. Професионалните му ползи са ориентирани в региона на ехокардиографията и превантивната кардиология. 0т 2022 година доктор Господинов е постоянен докторант с тематика на дисертационния труд ориентиран към сърдечната непълнота. Автор и съавтор е на няколко изявления в интернационалните списания. Има участия на конгреси и семинари в страната. Преподава на студенти по медицина в Стара Загора.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР