Сърбите в Северно Косово са готови на въоръжена съпротива срещу

...
Сърбите в Северно Косово са готови на въоръжена съпротива срещу
Коментари Харесай

Сърбите в Северно Косово готови на въоръжена съпротива срещу властите в Прищина

Сърбите в Северно Косово са подготвени на въоръжена опозиция против управляващите в Прищина, с цел да защитят персоналната си сигурност, живота и домовете си, демонстрира изследване на Демостат, извършено след случая на 24 септември в Банска, когато бяха убити косовски служител на реда и трима въоръжени сърби, заяви белградският вестник " Данас ".

Проучването на Демостат, извършено в две фокус групи с по девет участника, сподели, че готовността за опозиция против управляващите в Прищина е налице освен измежду по-младите, само че и измежду по-възрастните сърби, живеещи в северната част на Косово, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред сърбите от Северно Косово има висока степен на съмнение към косовското държавно управление, към локалните албански управляващи, назначени след изборите в Северно Косово, които бяха бойкотирани от сърбите, както и към косовската полиция. Някои от респондентите показаха боязън и от представителите на близката до Белград партия Сръбска листа, което се счита за една от аргументите доста сърби да откажат да вземат участие във фокус групите.

Проучването сподели също наклонност на понижаване на доверието в сръбските институции, откакто сърбите от северната част на Косово напуснаха локалните институции. Според Демостат тази " ерозия на доверието се ускори изключително " след въоръжения спор в Банска, където в края на септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което починаха един косовски служител на реда и трима от въоръжените нападатели. Прищина упрекна Сърбия, че стои зад офанзивата, а Белград отхвърли да е взел участие в организация на нападението или да е знаел за планирането му.

Сърбите от Косово имат вяра най-вече на КейФОР, тъй като считат, че задачата на НАТО може да им обезпечи сигурност, на първо място във връзка с отбрана от репресии от страна на косовските управляващи. Голямо е доверието им и в Рашко-Призренската епархия на Сръбската православна черква.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР