Само в 13 държави все още има тигри в дивата

...
Само в 13 държави все още има тигри в дивата
Коментари Харесай

3 000 тигри се разхождат свободно из Индия

Само в 13 страни към момента има тигри в дивата природа, множеството от които са в Индия. 50 години след началото на програмата за запазване на тигрите популацията им там е повишена до над 3000 животни, предава БГНЕС.

Местното население обаче подлага на критика последствията за местообитанието им.

За първи път от 15 години насам повече от 3000 тигри живеят на независимост в Индия. Според неотдавнашно броене в дивата природа, в цялата страна са регистрирани 3167 тигъра. Това е нарастване с 200 животни спрямо предходното броене през 2019 година Броят на застрашените животни постоянно се дефинира благодарение на специфични клопки с камери.

Петдесет години откакто Индия стартира стратегия за запазване на природата, 75 % от преброените тигри в света живеят в страната, съобщи индийският министър-председател Нарендра Моди на събитие по случай годишнината.

" Индия е страна, в която опазването на природата е част от нашата просвета ", сподели Моди. Публикуваното в този момент броене е " миг на горделивост " за страната и триумф за целия свят, сподели той.

В съпоставяне с предходния четиригодишен интервал обаче темпът на повишаване на броя на тигрите се забавя от 30 на 7%. Освен това популацията продължава да е рисково намаляваща спрямо предходните десетилетия. През 1947 година броят на тигрите в Индия се прави оценка на към 40 000.

Според оценките през 1900 година в международен мащаб към момента са живеели 100 000 тигри. През последните 100 години броят им е намалял с повече от 93%. Само в 13 страни тигрите към момента живеят в дивата природа.

Освен Индия, като " страни на тигрите " се загатват Русия, Китай и няколко страни в Южна и Югоизточна Азия. Те са се съгласили да пазят животните. През 2010 година Индия и останалите дванадесет страни, в които тигрите живеят в дивата природа, подписаха съглашение за до 2022 година броят на тези диви котки да се удвои.

" Индия не съумя да удвои броя им, само че въпреки всичко индийското развиване е непостижим триумф ", споделя специалистът по тигрите на WWF Маркус Радей.

В Индия, където доминират хиндуистите, тигрите имат и религиозно значение. Правителството осъзнава също смисъла на тигрите за туризма в дивата природа. Ловът на тигри е неразрешен през 70-те години на предишния век, а хищните животни се ловуват по-малко, в сравнение с в други страни заради мощната вегетарианска традиция в страната.

Правителството разчита и на ограничения за потушаване на спорове. Например хората, чиито родственици или добитък стават жертви на тигрите, получават обезщетение. Тъй като повече тигри биха могли да значат и повече спорове с хората. При обезлесяването човешките селища от време на време са доста покрай хищниците. По данни на WWF през последните 100 години ареалът на тигрите в международен мащаб е намалял с 95 %.

Годишнината на програмата за запазване на тигрите обаче не е мотив за празнуване единствено в Индия. Демонстрантите желаят да отбележат годишнината, като подчертаят по какъв начин поради ограниченията за отбрана на дивите животни са били разселени през последните десетилетия. Десетки взеха присъединяване в митинга.

Проектът " Тигър ", почнал през 1973 година, е предшестван от броене, което открива, че тигрите са все по-застрашени от изгубване. Причините за това са загубата на местообитания, нерегламентираният лов за забавление, възходящото бракониерство и ответните набези от страна на хората. За задачите на плана е взето решение да се основат предпазени зони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР