Само си представете събуждането сутрин с аромат на току що

...
Само си представете събуждането сутрин с аромат на току що
Коментари Харесай

Селски хляб на пещ с мая

Само си представете събуждането заран с мирис на одеве изпечен домакински селски самун - а в този момент си запишете рецептата, тъй като ви я даваме

Необходими Продукти

● брашно - 250 г + за доизмесване и поръсване
● квас - 10 г жива
● вода - 190 мл
● сол - 2 щипки
● олио - за намазняване

Начин на подготвяне

Не във всяко нормално домакинство има разполагаем пещ, в която бихме могли да изпечем един достоверен селски самун.

За сметка на това можем да имитираме такава, прилагайки един елементарен способ.

Ето и по какъв начин да приготвим превъзходен самун по двата метода, според от това, с което разполагаме.

Започнете от предния ден, като от вечерта си смесите 80 г от брашното с 80 мл вода и половината от маята. Хубаво разбъркайте на гъста кашичка и приберете в ледник в добре затворен съд за една нощ.

На другия ден извадете префермента на стайна температура и продължете с рецептата.

Пресейте останалите 170 грама брашно в купа и смесете със солта. Направете кладенче и в него сипете 110 мл вода, авансово леко затоплена.

Натрошете 5-те грама квас и сложете втасалото тесто - кашичка от предната нощ. Разбъркайте интензивно.

Омесете тестото върху плот набрашнявайки ръцете си и добавяйки още брашно - единствено по малко първоначално. Тестото е меко, само че това е задачата, и с месенето ще спре да лепне. За по-лесно може да употребявате шпатули за тесто. Времетраенето ма процеса би трябвало да е най-малко 10 минути.

Оформете на топка и върнете в купата, авансово намазнена. Покрийте с забрадка и оставете да втаса за 1 час.

Бухналото тесто прихванете от единия край, изтеглете нагоре и прегънете, направете същото и от другия край завъртайки купата. Оставете да почине 30 минути и повторете процедурата.

Сложете тестото върху набрашнена повърхност с нервната част нагоре. Покрийте с чиста забрадка и още веднъж изчакайте да втаса към час. Може да ви се стори играчка, само че това е тайната на този прекрасен самун и си заслужава отделеното време.

По време на последното втасване е моментът да си приготвите пеща, в случай че ще действате по класическия вид.

Вариант 2

За другия - различния, загрейте фурната на 220 градуса с тава сложена вътре, с цел да се нагорещи. Когато доближи нужната температура, сложете слой хартия за печене върху тавата.

Втасалият за следващ път самун хванете с плоскостта, върху която се намира, и обърнете в тавата във фурната. Напръскайте стените със вода и затворете вратата. Така печете 10 минути и намалете на 200 градуса за още към 25 или до прекрасен златист тен.

За другия - да кажем същински, вид с пещта процедирайте по следния метод:

Проверете дали температурата е удачна, като хвърлите върху плочата вътре малко брашно. То би трябвало да почервенее, в случай че топлината вътре е подобаваща за изпичане на самун. Остане ли си бяло брашното, би трябвало да увеличите силата на огъня, и назад - в случай че изгори бързо - да изчакате температурата да спадне.

Метнете хляба благодарение на набрашнена лопата, затворете малката врата и печете към 40-50 минути или до прекрасен тен.

Готовият луксозен селски самун на пещ оставете да изстине върху решетка и нарежете на вашата софра.

Съвет: Използвайте брашно с високо наличие на глутен.

Тайната е с изключение на методът на подготвяне, по този начин и мощната хидратация на тестото. Ако за по-лесно измесване сложите повече брашно, резултатът няма да е този, който би трябвало.

*Въпреки привидно дребното количество тесто този самун бухва и става немалък и доста лек.

Успех!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР