Съединените щати се стремят към разширяване на военното си присъствие

...
Съединените щати се стремят към разширяване на военното си присъствие
Коментари Харесай

САЩ искат още военно присъствие във Филипините, Камала Харис е в Манила

Съединените щати се стремят към разширение на военното си наличие във Филипините и на това е отдадено визитата на американския вицепрезидент Камала Харис, като това се случва на фона на огромни териториални искания от страна на Китай, заяви АП.

Харис съобщи през днешния ден след среща с президента на Филипините Фердинанд Маркос, че откритите от дълго време връзки сред Съединени американски щати и Филипините са дълготрайни и Вашингтон поддържа страната в отбраната на върховенството на закона в противоречивото Южнокитайско море. Това изявление на вицепрезидента на Съединени американски щати бе във връзка случай, станал през вчерашния ден, часове преди идването ѝ в Манила. Катер на китайската брегова защита е препречил пътя на филипински военен транспортен съд, който влачил на буксир плаващ обект, видяна край филипинския остров Пагаса. Китайците пратили надуваема лодка с матроси, които прерязали буксирното въже и транспортирали обекта до своя кораб без пояснения.

" Нападение против въоръжените сили, пътнически кораби или самолети на Филипините в Южнокитайско море ще задействат поетите от Съединени американски щати взаимни задължения към сигурността и това е корав ангажимент, който имаме към Филипините ", сподели Харис на президента Маркос, представена от Ройтерс.

По този метод тя удостовери уговорката на Съединени американски щати да пазят Филипините според Договора за взаимна защита от 1951 година, ако филипинските сили, кораби и самолети бъдат атакувани в противоречивите води.

На собствен ред филипинският президент благодари на Харис за поддръжката в тези " бурни времена " - в района и света. Маркос окачестви визитата на вицепрезидента на Съединени американски щати като " изключително мощен знак ", че двустранните връзки остават здрави.

Филипините са най-отдавнашният съдружник на Съединени американски щати в района, само че дипломатическите им връзки бяха влошени при предходния президент Родриго Дутерте.

Филипините, някогашна американска колония, са били хазаин на една от най-големите бази на американските военноморски и военновъздушни сили отвън американския континент. Базите бяха закрити при започване на 90-те години на предишния век, откакто филипинският сенат отхвърли предлагането за удължение на периода, само че американските сили се завърнаха за огромни бойни учения с филипински войски по силата на съглашение за посещаване на сили от 1999 година, напомня АП.

През 2014 година дългогодишните съдружници подписаха Споразумение за усилване на съдействието в региона на защитата, което разрешава на по-голям брой американски сили да обитават на ротационен принцип във филипински боен лагер, където могат да построяват хранилища, жилищни пространства, взаимни подготвителни уреди и да съхраняват бойна техника, като се изключи нуклеарни оръжия. Филипините могат да поемат тези здания и уреди, когато американците си тръгнат.

Началникът на щаба на филипинската войска генерал-лейтенант Бартоломе Бакаро съобщи пред кореспонденти предходната седмица, че Съединени американски щати желаят да изградят военни уреди в още пет региона в северната част на Филипините.

Конституцията на Филипините не разрешава наличието на задгранични войски в страната, с изключение на когато те са обхванати от контракти или съглашения. На задграничните сили също по този начин е неразрешено да вземат участие в локални бойни дейности.

Във вторник Харис би трябвало да отлети за остров Палаван, с цел да се срещне с риболовци, селяни, публични лица и бреговата защита. След като дойде там, тя ще бъде най-високопоставеният американски водач, посетил граничния остров, който е в центъра на отдавнашните териториални разногласия, в които вземат участие Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван.

Харис ще подчертае смисъла на интернационалното право, безпрепятствената търговия и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, оповестява АП, цитирайки американски чиновник, който е декларирал, че тя ще удостовери решението на интернационален арбитражен съд от 2016 година, с което бяха оповестени за невалидни големите териториални искания на Китай в Южнокитайско море на историческа основа.

Китай отхвърли решението на арбитражния съд, основан в Хага по силата на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, откакто през 2013 година филипинското държавно управление се оплака от все по-агресивните дейности на Китай в противоречивите води. Пекин не е взел участие в арбитража.

Вашингтон и Пекин от дълго време са на курс на конфликт в противоречивите води. Макар че Съединени американски щати не предявяват искания към стратегическия воден път, през който всяка година минава международна търговия на стойност към 5 трилиона $, те настояват, че свободата на корабоплаването и прелитането в Южнокитайско море е в американски народен интерес.

Китай се опълчва на патрулите на американските военноморски и военновъздушни сили в оживения воден път, за който Пекин претендира съвсем напълно. Той предизвести Вашингтон да не се намесва в това, което съгласно него е чисто азиатски териториален спор - трансформирал се в деликатна фронтова линия в съперничеството сред Съединени американски щати и Китай в района и от дълго време пораждащ опасения като евентуална точка на възпламеняване.

Посещението на Харис е най-новият знак за засилващите се връзки сред Вашингтон и Манила при ръководството на Маркос младши, който встъпи в служба през юни след съкрушителна изборна победа.

Отношенията на Америка с Филипините навлязоха в сложен интервал по времето на предшественика на Маркос, Родриго Дутерте, който заплаши да скъса връзките с Вашингтон и да изгони гостуващите американски сили, а един път се опита да анулира значим защитителен пакт със Съединени американски щати, до момента в който поддържаше топли връзки с Китай и Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР