Съдебният състав на окръжния съд в Стара Загора, който на

...
Съдебният състав на окръжния съд в Стара Загора, който на
Коментари Харесай

Казус с висок обществен интерес: Говори съдията освободил мъжа, рязал 18 г. момиче: Не сме роботи, а хора, но не установихме средна телесна повреда 



Съдебният състав на окръжния съд в Стара Загора, който на 5 юли дефинитивно е освободил от ареста без мярка за неотклонение 26-годишния Георги Георгиев за бруталното нахлуване и обезобразяване с макетен нож на 18-годишно момиче, още веднъж отбрани през днешния ден взетото решение с аргумента, че прокуратурата не е показала доказателства за нанесена междинна телесна щета на потърпевшата.

Председателят на състава Тоньо Тонев и докладчикът Татяна Гьонева дадоха брифинг, на който обясниха, че са се доверили на първичното здравно умозаключение за пострадванията на момичето, съгласно което те не са били рискови за живота.

Георгиев е имал връзка с 18-годишното момиче, като съгласно проверяващите поради ревнивост той ѝ изпратил две заплашителни известия на 24 и на 25 юни, в които пишел „ Направо те умъртвявам “ и „ Ще ти закача главата “. На 26 юни към този момент отишъл в дома ѝ, момичето отворило и видяло, че той е с маска и ръкавици, само че го разпознала. Мъжът я блъснал няколко пъти с пестник в лицето, след което момичето споделя, че не помни нищо, а откакто се свестило потърсило помощ от съседка. След това се разбра, че нападателят е предизвикал 21 порезни рани на потърпевшата с макетен нож по цялото тяло, които са наложили по-късно да ѝ бъдат направени 400 шева, счупил ѝ носа и обръснал косата ѝ. Първоначалното умозаключение на вещото лице обаче е било, че става дума за лека телесна щета и по тази причина, откакто изначало районният съд е задържал Георгиев по повдигнатото обвиняване за междинна телесна щета, на 5 юли окръжният съд го е освободил.

„ Трябваше да обсъдим доказателствата, които сочат освен съпричастност на обвинения, само че и да подплатяват наличната подготовка, за която е притеглен по Наказателния кодекс. Имаме конкретика. Установени са пострадвания, които поотделно и в цялост сочат разстройство на здравето, само че не и заплаха за живота. Колкото и стряскащо за общността да бъде, то се квалифицира като лека телесна щета. За да има междинна телесна щета, би трябвало да има заплаха за живота. Ние не установихме това. Доказателствата не подплатиха квалификацията за междинна телесна щета “, съобщи арбитър Гьонева.

По думите ѝ към оня миг доказателствата са били такива и правосъдният състав няма пълномощия в допълнение да изследва предмета на експертизата.

„ Производствата са незабавни, ние неотложно се произнасяме. Разбираме също чисто човешката реакция, не сме роботи, а хора. Нашата работа е да забележим какви доказателства има все още и въз основа на закона можем ли да потвърдим такова решение. Ако е непозволено арестуван, по-късно има други производства и отново ние ще сме отговорни “, добави Гьонева.

„ Съдебно-медицинската експертиза е безапелационна – тези пострадвания са леки телесни повреди по смисъла на закона “, сподели и ръководителят на правосъдния състав, постановил акта, арбитър Тоньо Тонев, който похвали колежката си, че е съвършен арбитър, който не се поддава на внушения. Председателят на окръжния съд Красимир Георгиев пък съобщи, че сътрудниците му са постановили законосъобразно определение, откакто са решили доказателствата.

Според член, 129 от Наказателния кодекс междинната телесна щета се санкционира с до 6 години затвор, а тя е налице, когато е породено „ трайно намаляване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на придвижването на крайниците, снагата или врата, на функционалностите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; строшаване на челюст или изтребване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други елементи от тялото; непрекъснато разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, краткотрайно рисково за живота; пострадвания, които проникват в черепната, гръдната и коремната празнина “.

Определението на окръжния съд от 5 юли беше оповестено едвам през днешния ден, като от него е видно, че прокурорът пред втората инстанция е желал задържането на Георгиев да бъде анулирано, защото експертизата е посочила, че няма нанесена междинна телесна щета.

„ Ако се касае за осъществено закононарушение лека телесна щета, евентуално то би било от частен темперамент, заради което смятам, че следва да бъде анулирано определението “, декларира прокурорът. Адвокатът му пък позволява, че момичето даже се е самонаранило, тъй като има рани отвътре на лявата предмишница и левия палец.

„ Т. е. това нещо с обръсването на главата от лявата страна, сочи на допустимо самонараняване, предвид на това, че е наркозависима потърпевшата – условия, които са намекнати за използването на наркотични субстанции по делото, само че не са събрани доказателства в тази посока “, е представен бранителят на обвинения.

Съдът също се базира на заключението на вещото лице, с цел да одобри, че телесната щета е лека и няма по какъв начин Георгиев да бъде арестуван. Съдебният състав обаче самичък разказва контузиите като жестоки и напомня правосъдното минало на мъжа.

„ Безспорно, методът на осъществяване на тези пострадвания е извънредно нечовечен, като това събитие, наред с предходните осъждания на обвинения за квалифицирани леки телесни повреди, сочи и на действителната заплаха същият да извърши закононарушение. Последните обстоятелства разкриват жалбоподателя и като персона с висока степен на социална заплаха, податлив към прояви на тежка физическа експанзия “, се споделя в определението.

Съдебният състав разяснява и данните за получено мозъчно разтърсване от момичето, само че показва, че правосъдният доктор не е показал, че то е предизвикало краткотрайно рисково за живота разстройство на здравето. Липсата на спомен за претърпяното от момичето пък не е признато като доказателство за такова увреждане, „ още повече, че след известно време потърпевшата сама е станала, излязла е от жилището и е посетила съседка от долния етаж, с цел да потърси помощ “.

Само 5 дни по-рано районният съд в Стара Загора е оставил Георгиев в ареста, като е приел, че е предизвикал точно междинна телесна щета на момичето, каквото е и обвиняването му. В определението на съда, с което „ Лекс “ се срещна, прави усещане, че с изключение на за множеството прорезни рани и строшен нос, се приказва също за счупена скула и мозъчен кръвоизлив, които дефинират и междинната телесна щета.

От акта на съда е видно, че първата инстанция също е разполагала с здравна експертиза, показания на очевидци, в това число и на потърпевшата, както и фотоси на пострадванията.

„ Не са налице спорни доказателства, които да постановат разискване поотделно. Доказателствата по делото сочат и че обвиненият е с трайно построени незаконни привички. Престъпното действие от своя страна се характеризира и с извънредно висока степен на социална заплаха, досежно упоритостта и изключителната смелост и свирепост при осъществяването му, поради спецификата, механизма и метода му на осъществяване “, се споделя в определението на районния съд, който също напомня предходните осъждания на Георгиев и акцентира, че наложената му пробация очевидно не е оказало възпитателна и превантивна роля.

След разгласяването на случая проверяващите се активизираха и са разпитали още веднъж потърпевшата, след което на Георгиев бяха повдигнати и обвинявания и за закана с ликвидиране поради изпратените известия, като през вчерашния ден той още веднъж беше арестуван., написа лекс бг

Междувременно пък в обществените мрежи се проведоха митинги в разнообразни градове, а измежду настояванията беше и оставката на арбитър Гьонева. Пред медиите през днешния ден тя сподели, че поддържа настояванията за правдивост и осъждането на насилието, само че не счита да участва на митинга в Стара Загора, нито да подава оставка.

„ Мисля, че желаете прекалено много от мен. Аз приканвам за една граница, която в случай че се престъпи, провалите биха били доста съществени. Не имам намерение да депозирам оставка, обичам работата си, работя я с готовност и сърце “, сподели Гьонева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР