Съдът в град Шънчжън (провинция Гуандун) осъди китайския учен Цзянкуй

...
Съдът в град Шънчжън (провинция Гуандун) осъди китайския учен Цзянкуй
Коментари Харесай

Китайски генетик отиде в затвора заради първите ГМО-бебета

Съдът в град Шънчжън (провинция Гуандун) осъди китайския академик Цзянкуй Хъ на три години затвор и санкция от 3 млн. юана (около $430 000) за противозаконен опит с раждането на близнаци от генетично модифицирани ембриони, заяви Китайската централна телевизия CCTV. Заедно с него бяха наказани сътудниците му Жънли Чжан – на две години затвор и `1 млн. юана санкция  (около $143 000) – и Цзинчжоу Цин – на 1,5 години затвор условно с двегодишен изпитателен период и санкция 500 000 юана (около $71 600).

Според обвинителния акт през 2016 година Цзянкуй Хъ, който тогава е бил доцент в Южния университет за просвета и технология, решил извлече комерсиална облага посредством редактиране на генома на индивида, след което влезнал в сговор с Жънли Чжан и Цзинчжоу Цин. Съучастниците подправили документи за сходство на опита с морално-етичните правила, подбрали няколко фамилни двойки, в които мъжете били ХИВ-позитивни, и ги заблудили, че вършат законни опити. Учените изменили ДНК на ембрионите, заченати инвитро, като за модификацията им употребявали новия способ на редактиране на гените (CRISPR-Сas9).

Те желали да основат имунитет против ХИВ у бебетата. За задачата се пробвали да „ отключат “ у ембрионите гена CCR5, който дава отговор за кодирането на белтъка и разрешава на ХИВ вируса да прониква в клетката. Злосторниците не съобщили за желанията си на лекарите, които направили изкуственото оплождане.

В резултат на тези опити две дами забременели и родили три момиченца с променена ДНК. Заради конфиденциалността на делото съвещанията на съда се водели при закрити порти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР