Съдът наложи най тежката мярка задържане под стража за тримата

...
Съдът наложи най тежката мярка задържане под стража за тримата
Коментари Харесай

Един от закопчаните за шпионаж в "Арсенал" се оказа...

Съдът наложи най тежката мярка задържане под стража за тримата чужденци от случая "Арсенал ".

Това стана, откакто по-рано старозагорската окръжна прокуратура изиска това за световноизвестния академик – оръжейник и член на съветската Академия на науките доктор Сергей Зоненко, брачната половинка му Олга и синът им Венеамин, които са литовски жители. Мотивът е, че може да укрият или унищожат доказателства, написа " ".

Сергей Зоненко е академик със международна популярност в региона на кумулативните муниции. До ареста си той управлява направление „ Кумулативни муниции “ в „ Арсенал”.

Делото против фамилията бе трансферирано на окръжна прокуратура часове откакто преди този момент бе формирано в Районна прокуратура – Казанлък по два текста на Наказателен кодекс. Към тях бе прибавено и обвиняване по член 319 а за нерегаламентиран достъп до компютърни системи, по който се планува наказване затвор до 2 години.

60-годишният академик има голям брой разработки, включително и в региона на комулативните снаряди, в България той е от 8 години, преди този момент е работел за световноизвестна съветска компания за произвеждане на модерни муниции. Дисертационният му труд е бил отдаден на сигурността на нуклеарните реактори.

Пристига в България с цялото си семейство: брачна половинка, щерка и наследник, работел е по трудов контракт в оръжейницата „ Арсенал “ като началник направление „ Комулативни снаряди “, където като конструктор е назначена и брачната половинка.

В уеб страницата ZaKazanlak през 2020 година има обширна обява и изявление с него както и фотография с награждаващия го по някакъв мотив изпълнителен шеф на сдружението инж. Николай Ибушев.

Семейството на доктор Зоненко бе арестувано след сигнал от „ Арсенал “ за изчезнали прототипи и документи за новаторски спецчасти. Автомобилите на бащата, сина и майката са били спрени преди Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата " и в тях са били открити предмети и документи, които съдържали сензитивна информация за частното сдружение, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Заседанието за гледане на поисканата непрекъсната мярка стартира малко преди 18,00 часа в събота, непознатите жители бяха доведени с усилена защита и с маскирани лица. Наетият от тях юрист отхвърли коментар тъй като към момента не се бе срещнал с всички материали по досъдебното произвеждане, той ще пледира за допустимо по-лека мярка: домакински арест или подписка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР