С тях е не само вкусно, но и полезно!Голяма част

...
С тях е не само вкусно, но и полезно!Голяма част
Коментари Харесай

Кои подправки са за здраве, не само за готвене?

С тях е освен вкусно, само че и потребно!

Голяма част от подправките, които използваме всекидневно в кухнята са най-често билки, потвърдени през десетилития на кулинарни опити. Някои от тях обаче, имат толкоз здравословни качества, че си заслужава да бъдат употребявани, освен като подправки. Много от тях имат лековити свойства, които ги вършат целесъобразна част от нашия режим.

Куркумата е чудотворна.

Експеримент, извършен в лабораториите на Университета в Мериленд преди време откри, че по една лъжичка куркума дневно, одобрявана в продължение на една седмица намалява доста броя на повредените кафези в тялото. Именно кафези с леко повредени елементи на ДНК са една от водещите аргументи за разнообразни типове тежки болести.

Куркумата постоянно е нарична „ храната на бъдещето “. И това напълно не е инцидентно. Тя е един от най-мощние естествени антиоксиданти и имуностимулатори. Допълнително, куркумата има и превантивна функционалност против акумулирането на калции в жлъчката и има подчертаен удобен резултат върху метаболизма и храносмилането.

Пиперинът да е постоянно на масата.

Около 5% от черния пипер, който сме привикнали да прибавяме към множеството си солени ястия се състои от съставна част, наречена пиперин. Едно от качествата на пиперина е, че подкрепя способността на тялото да усвоява оптимално питателните качества на продуктите, които консумираме.

В този ред на мисли, пиперинът предотвратява отстраняването на куркумата, която представихме нагоре, от тялото, посредством функционалностите на черния дроб. Даже една щипка черен пипер оказва помощ доста за повишение равнището на деяние на куркумата, която сме консумирали, в кръвта.

Значително по-несъществено, само че въпреки всичко любопитно е това, че пиперинът също оказва помощ за отстраняването на насъбрани газове, като в същото време забързва и метаболизма.

И нещо по-екстравагантно.

Чудили ли сте се какво ще се случи, в случай че сложите малко пикантен червен пипер в ноздрите? Едва ли. Но, въпреки всичко – първият, вторият и третият път ще усетите парене и мощни пориви за кихане. Но сега, в който тялото свикне с наличието на лютия пипер, това би отпушило ноздрите и би улеснило дишането. Напрежението в носа изчезва, тъй като нервните фибри последователно се изтощават от мощното чувство, провокирано от лютото. Като резултат от това, всевъзможни главоболия и мигрени, свързани със синусите и запушената носна празнина изчезват.

Лютият червен пипер също е плодороден за стомасите ни. Въпреки че, първоначално бихме изпитали дразнещо възприятие, до момента в който киселината в стомаха ни се бори с лютото вещество, след към месец повече няма да страдаме от отичане на корема, стомашни болки или дискомфорт в стомашно-чревната зона.

Инфо: “24 часа ”

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР