С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя вчера

...
С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя вчера
Коментари Харесай

С венци и изложба Сопот чества генерал Георги Вазов

С церемониален обред по полагане на венци и цветя през вчерашния ден в Сопот бе маркирана 163-та годишнина от рождението на военачалник Георги Вазов, военачалник от Сръбско-Българската и Балканската война. Проявата бе пред паметниците на генералите Георги и Владимир Вазови. В нея участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и военният духов оркестър.

В слово, отдадено на ген. Георги Вазов, кметът на община Сопот Деян Дойнов напомни, че по време на Балканската война през 1912 година ген. Георги Вазов е шеф на Източния бранш при Одрин, управлява  настъплението на съюзническите войски и завладява  Одрин. Ген. Георги Вазов персонално взе участие в пленяването на Шукри паша.

За военните победи в Балканската война  през 1913 година ген. Георги Вазов е награден с медал „ Св. Александър “ II степен. „ Повече от всеки път имаме потребност от хора като военачалник Георги Вазов – такива, които слагат родината пред всичко и не жалят сили и средства, с цел да трансформират ориста към положително. България има потребност от тяхната увереност, родолюбие, разсъдък и проницателност, уточни още Дойнов.

По случай рождената дата на ген. Георги Вазов в къща музей „ Иван Вазов “ в Сопот е организиран ъгъл със фотоси и книги от и за него. Сред тях са и двете издания на автобиографичната книга " В пустините на Средна Азия ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР