С пролетното пробуждане на природата са свързани кукерските карнавални игри

...
С пролетното пробуждане на природата са свързани кукерските карнавални игри
Коментари Харесай

На Великден: Кукери гонят злите сили в разложкото село Елешница

С пролетното събуждане на природата са свързани кукерските карнавални игри в Елешница, което е единственото обитаемо място в България, където Възкресение Христово се отбелязва по достоверен метод. В ранното утро на Великден атрактивни кукерски групи - с игри и заклинания прогонват злите духове, „ разсънват ” природата и положителното у хората.

Уникалният карнавал притегля обичайно хиляди локални и непознати посетители, освен с цел да отпразнуват по друг метод Великден, само че и да одобряват парченце от духовната сила на един празник, блажен от хубостта на традицията и благосъстоянието на националния талант.

Празникът датира от 13-14 век. Възрастните описват, че кукерското шествие се е „ пренесло ” по Великден, тъй като тукашните мъже – фамозни майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, с цел да оказват помощ на фамилиите си за засаждане на нивите.

Площадът на Елешница и тази година на Великден, колкото да ще побере феновете, а над 400 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90 годишни го трансформират в сцена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване, само че преди този момент сцената окупират надарените самодейци. И потеглят! Все хубави, подредени, нагиздени - като за Великден!

„ Мирести чупи, мирести мануки и гомаре, фного гомаре, с носии и кожи. ” Или, преведено от атрактивния мащровски акцент на Елешница: Убави моми, хубави невести и доста ергени! Карнавалните шествия се водят от млади майки с няколкомесечни бебета – бъдещето на селото, следвани и „ охранявани ” от страховити кукери, след тях – групата на артистите и се подрежда непроменяемо пъстрото, красивото, темпераментно елешнишко хоро!

Всяка хоро – от по стотина души! И площадът заиграва – кукерите показват страховитите кожи, „ артистите ” играят своя спектакъл, зурните свирят, тъпаните думкат - компактно до лидера на хорото, който върти пушето и води хорото от гиздави моми и ергени, мъже и дами, деца. И карнавалът те прегръща, прави те част от „ събуждането ” на природата!

А тази приказност от звуци, багри, ритми предизвика сетивата и сърцето заиграва... Великден в Елешница – празник, в който, пречистени и благословени, всички – и фенове, и участници, поемат по-добри към пробуждаща се пролет!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР