С постоянните новини за части от нашата Слънчева система, които

...
С постоянните новини за части от нашата Слънчева система, които
Коментари Харесай

Аматьор астроном откри нова луна на Юпитер

С непрекъснатите вести за елементи от нашата Слънчева система, които сега се картографират, наблюдават и даже посещават, би било разбираемо да се мисли, че е невероятно да се открие нещо като напълно нова, непозната до момента луна. Оказа се обаче, че това в действителност е допустимо! Астрономът дилетант Кай Ли потвърди това, като наскоро откри нова луна в орбита към Юпитер.

Както се оповестява от Space.com, Ли съумял да направи откритието, като преглеждал изображения, които телескопът на Канада-Франция-Хавай снимал през 2003 година Той анализирал изображенията на луните спътници на Юпитер, открити неотдавна от астрономите.

Докато Ли изследвал изображения от изследването, разкрил три евентуални луни, които съумял да следи и наблюдава в продължение на няколко нощи. С течение на времето два от обектите изчезнали, потвърждавайки, че не са обикаляли Юпитер. Един обаче траял да се появява още веднъж и още веднъж, през идващите 15 години.

„ Оттам нататък орбитата … беше задоволително ясна, с цел да стартира да диря наблюдения след 2003 година ”, споделя Ли пред Sky & Telescope. И в действителност, както Ли чака, учените не престават да намират Луната там, където би трябвало да бъде, и това става през цялата 2018 година Това в астрономическата общественост е безапелационно доказателство.

„ Би било съвсем невероятно артефактите да останат в орбита към Юпитер през толкоз доста разнообразни нощи и да бъдат снимани благодарение на разнообразни камери “, споделя Дейвид Толен, астроном от Хавайския университет, пред Sky & Telescope. Като цяло, Ли снима изображения на Луната 76 пъти, като прави това от три разнообразни обсерватории.

Що се отнася до това по какъв начин се усеща Ли след откритието, той е разчувствуван, само че непретенциозен.

„ Горд съм да кажа, че това е първата планетарна луна, открита от астроном-аматьор! “ споделя Ли и добавя, че новата луна е „ просто характерен член “ на групата Карме. (Групата Карме е група от луни, които обикалят към Юпитер. Най-голямата от тях е наречена Карме.)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР