С подправки променяме вкуса на храната. Правим я по-полезна, по-различна,

...
С подправки променяме вкуса на храната. Правим я по-полезна, по-различна,
Коментари Харесай

Доказани ползи от приема на куркума и черен пипер

С подправки променяме усета на храната. Правим я по-полезна, по-различна, по-интересна. Въздействието на подправките върху храната е толкоз мощно, че се е пренесло и в други области на живота. Говорим за подправяне на усета на живота като цяло, на връзките сред хората.

Това отношение към смисъла на подправките не е пресилено. При вярната композиция метаболитните процеси в организма се усъвършенстват, а рискът от поява на ракови кафези понижава.

Подправките разрешават разнообразни комбинации, за извличане на ново вкусово чувство и една от ненадейно положителните е сред куркумата и черния пипер. Какво можем да получим от техния тандем?

Куркумата съдържа кумкумин. Ярко жълтото химично вещество има противовъзпалителен и антиоксидантен резултат, пази здравите кафези от свободните радикали, които ги повреждат. Той обаче се губи елементарно, защото метаболизмът му е бърз и се изхвърля посредством черния дроб.

Черният пипер съдържа съединяване, известно като пиперин. Той усилва цената на наличните хранителни субстанции, като улеснява тяхното асимилиране в тялото. Поддържа и детоксикира черния дроб.

 Черен пипер

Ако съвместим двете подправки, усилваме количествата на куркумина, който тялото е в положение да одобри и употребява. Причината се крие във опциите на пиперина да забави преработката и изхвърлянето на куркумина от черния дроб. Така тялото по-дълго употребява удобните изгоди на куркумина.

Това не е единствената изгода от комбинацията на ароматните подправки. Заедно те понижават възпаленията в тялото, защото работят като противовъзпалително средство, засилващо защитните сили на организма.

Куркумата и черният пипер в композиция са потребни за мозъчните функционалности. Заедно понижават риска от деменция и от развиване на Алцхаймер. Антиоксидантните им качества пазят мозъчните кафези и ускоряват паметта, увеличавайки притока на кръв към мозъка.

Те работят удобно и на червата, подобрявайки храносмилането. Премахват недоволства като отичане на корема, формиране на газове и понижават всевъзможни възпаления в системата на храносмилане. Полезните субстанции в тях подкрепят процеса на абсорбация на питателните субстанции и усъвършенстват перисталтиката на чревния тракт.

Сърдечните болести отстъпват при постоянна приложимост на двете комбинирани подправки. Благодарение на куркумина ендотелните кафези действат по-добре, а това понижава сърдечно-съдовите болести.

Куркумата и черния пипер поотделно имат противовъзпалителни свойства и облекчават болките при артритни болести. Комбинирани, те работят противовъзпалително, като унищожават свободните радикали.

 Куркума

Основните съставки в куркумата и черния пипер - куркумин и пиперин, оказват помощ при лекуване на витилиго, като подтикват кожата да създава меланоцити, пигментите, нужни за съкращаване на болестта.

Борейки се с високите равнища на холестерол, двете подправки подкрепят свалянето на непотребни килограми, като спомагат за ускореното разграждане на мазнини в тялото.

Освен за овкусяване на храната куркумата и черният пипер са подобаващи и за подготвяне на топла напитка с прясно мляко, мед и канела за стопляне на тялото и душата в студените зимни дни.

Вижте още подправки за повишение на имунитета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР