С почти всички преброени гласове на изборите в Либерия президентът

...
С почти всички преброени гласове на изборите в Либерия президентът
Коментари Харесай

Резултати от изборите в Либерия: Джордж Уеа и Джоузеф Боакай са готови за балотаж

С съвсем всички преброени гласове на изборите в Либерия президентът Джордж Уеа и главният му противник Джоузеф Боакай към момента са тичат през врата, което значи, че са подготвени за балотаж.

Г-н Уеа сега има 43,8% от гласовете с господин Боакай с 43,5%, предварителни резултати шоу.

Кандидат се нуждае от повече от 50% от гласовете, с цел да бъде разгласен за победител.

Изборите на 10 октомври бяха най-близката президентска конкуренция в Либерия след края на гражданската война преди две десетилетия.

BBC Africa Live: Актуализации от целия континент

Избирателната комисия разгласява последните резултати, откакто гласовете бяха преброени допълнително от 98% от изборните секции, давайки на господин Уеа дребна преднина от 5456 гласа.

Гласуването ще бъде повторено в някои елементи на окръзите Синое, Нимба и Монсерадо в петък, откакто бюлетините са били подправени от незнайни хора, сподели комисията.

Нито един от 18-те други претенденти за президент не получи повече от 3% на първия тур и двамата съществени претенденти евентуално ще търсят тяхното утвърждение, защото всеки избор ще брои в балотаж.

Г-н Уеа, някогашна интернационална футболна звезда, се кандидатира за втори мандат като президент.

Президентът завоюва балотаж на изборите през 2017 година с 61,5% против 38,5% на господин Боакай.

Той получи най-вече гласове на първия тур на тези избори - 38,4% против 28,8% на господин Боакай, което допуска, че господин Боакай се е показал по-добре в анкетата от предходната седмица. < /p>

Аналитикът Абдула Киатамба сподели пред организация AFP, че който и да излезе отпред в първия кръг, ще има преимуществото на по-голяма инерция.

Болотаж ще се организира на 7 ноември след оповестяването на формалните резултати.

Анализатори споделят, че това може да е последният опит за президент на 78-годишния Боакай.

Той е бил вицепрезидент в държавното управление на тогавашния президент Елън Джонсън Сърлийф, която завоюва Нобелова премия за мир за напъните си да реализира мир и непоклатимост в Либерия след брутална революция, която умъртви към 250 000 души.

Той поведе акцията си под мотото „ Спасение “, потвърждавайки, че западноафриканската страна е тръгнала надолу по време на първите шест години на поста на господин Уеа.

57-годишният господин Уеа отхвърли обвиняванията на господин Боакай, като сподели, че е направил обилни крачки, в това число въвеждане на гратис образование за студенти.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР