С почти пълно единодушие - 13 гласа за и 3

...
С почти пълно единодушие - 13 гласа за и 3
Коментари Харесай

Важен закон за членството в еврозоната мина на първо четене в комисията по икономика

С съвсем цялостно единогласие - 13 гласа " за " и 3 " срещу " от " Възраждане ", парламентарната комисия по стопанска система одобри на първо четене законопроект за допълнение за Кодекса на застраховането, което съставлява дребна крачка по пътя към участието на България в еврозоната.

Промените имат за цел да отстранят недостатъци в процеса на обработка на искания с интернационален детайл от обособени застрахователи по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите в границите на системата " Зелена карта ", (представляваща интернационално съглашение, в което вземат участие над 40 страни и е за покриване на вреди по " Гражданска отговорност " за произшествия в чужбина, бел. авт.) Те плануват категорично да се уреди спазването на правилото на системата първо да се заплаща по вреди, а след това вероятно да се спори и при неспазване на задължението се дава опция на комисията по финансов контрол да глоби сдруженията.

 Проблемите със системата Проблемите със системата " Зелена карта " - развръзката " скоро следва "

Нуждата от законодателна смяна породи поради натрупването на отговорности за 20 млн. лева при някои застрахователи ( " Лев инс " и " Далл Богг " ) към Националното бюро " Зелена карта ". Заради тях имаше сериозен риск Националното бюро да бъде изключено от системата " Зелена карта " и да спре издаването на зелена карта от българските застрахователи.

По-големият проблем обаче беше, че оправянето с казуса по " Зелена карта " беше основно изискване по пътя за приемане на еврото, което по проект трябваше да стане от 1 януари 2024 година През февруари месец обаче, неодобряваха импортираните от министерството на финансите промени в закона и с това изцяло отстраниха възможностите на страната да се причисли към еврозоната в посочения период. Тогава въпросните политически сили обосноваха решението си с това, че пазят ползите на организации, които се опълчват на смяната.

Негативни мнения за смяната тогава показаха Съюза за стопанска самодейност - работодателска организация, близка до водача при полицата " Гражданска отговорност " " Лев инс ", както и от българското Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). Именно водачът при полицата " Гражданска отговорност " в България " Лев инс " се оказа в основата на казуса с отхвърли си да изплаща искания по вреди в чужбина, защото счита, че е жертва на застрахователни измами, напомня.
Заради отводът на петте партии да гласоподават поправката е кодекса, от " някогашната барета, която е изпълнителният шеф на Съюза за стопанска самодейност (ССИ), един от създателите на " Лев инс " през 90-те години на ХХ в. и апетитен за негов действителен притежател.

Съюзът е създател на различната корекция в Кодекса за застраховането, която обезсмисли предлагането на Министерството на финансите, въвеждаща правилото, че първо вредите по тези произшествия се заплащат, а по-късно се оспорват, в случай че има съображение. Между първо и второ четене на измененията в кодекса народни представители от ГЕРБ, " Български напредък " и " Възраждане " внесоха идентични на тези на съюза добавки към текстовете.

Днес обаче след къс спор ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия внезапно смениха мнението си и поддържаха поправката. Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и Асоциацията на българските застрахователи също показаха поддръжка за поправката, за която преди броени месеци обясняваха, че ще докара до вълна от проведени измами и източване на българските компании и локалното бюро.

Против бяха само от " Възраждане ", които считат, че " европейското застрахователно лоби " е сложило това изискване за участието в еврозоната. Тази теза бе опровергана от министъра на финансите Асен Василев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР