С остра позиция срещу действията на финансовия министър Асен Васлев

...
С остра позиция срещу действията на финансовия министър Асен Васлев
Коментари Харесай

Борисов гневен на Асен Василев: Даде едно необмислено и самохвално интервю, подхлъзва ни

С остра позиция против дейностите на финансовия министър Асен Васлев излезе през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди срещата си със симпатизантите в Перник Борисов даде особено изказване пред медиите. Борисов призна, че финансовият министър е подхлъзнал ГЕРБ за харчовете, депутатите дали своят вот на доверие, а сред първо и второ четене в законите се вкарвали текстове, които никой не разбирал. Той даже загатна, че ръководител на парламентарна комисия подвеждал водачите на подкрепящите държавното управление партии.
 

Искам от финансовия министър закостенял бюджет, безапелационен бе Борисов. " Трябва първо да се мисли, а по-късно да се приказва. Особено когато приказваш от непознато име. Притеснителното е, че в случай че финансовият министър има такава информация, той я е придобил по някакъв недомислен метод. Това е едно безогледно и самохвално изявление ", възропта водачът на ГЕРБ против изявлението, което Асен Василев даде за " Файненшъл Таймс ",с което разгласи, че " Лукойл " се продава, и което незабавно беше опровергано от компанията.
 
" Делян Добрев ме застигна в този момент и ми сподели неща, които не желая да имам вяра, че са по този начин ", сподели още Борисов. " Написахме писмо, в което желаеме да се спазят периодите с енергетиците ", изясни още някогашният министър председател по отношение на писмото, което през днешния ден изпратиха дружно с Делян Пеевски до премиера Денков с искане държавното управление да се каже по какъв начин върви осъществяването на Споразумението сред властта и енергетиците. А Добрев посочи, че всичко, което е споделил досега, е по този начин.
 
" Нямам неизпълнено заричане. Притеснителното е, че при дерогация, която имаме месеци наред, горивото е с левче от горната страна. Това са милиарди левове от нашите джобове ", недоволства Борисов, а Добрев добави, че става дума за 3 милиарда $.
 
" Притеснителното е, че в текста, който приехме, безусловно доверявайки се на финансовия министър, има едно текстче, че горивата, които се продават у нас, се съхраняват единствено в България ", сподели още Борисов. Добрев посочи, че с този текст се дава монопол единствено на " Лукойл ", защото складовете единствено на " Лукойл ". Те до момента държаха 30% запас на горивата, в този момент би трябвало да държат 100% запас, само че нямат потенциала за това. И това щенамали вноса на горива.
 
" Вносителите към този момент не могат да внасят горива. Не приказвам за бензиностранциите, а за доставчиците на едро ", сподели още Добрев и попита за какво " Лукойл " за какво не си внася налозите. Според депутата от ГЕРБ би следвало да има обезщетения от 1 лев на горивата. " Те обаче не ги дават тези обезщетения, тъй като не желаят да вземат парите от " Лукойл ", изясни Добрев. А Борисов се възмути от това, че се трансформират сред първо и второ четене закони, без да се обясни на парламентарните групи.
 
" Никой не е схванал. Повече по този начин няма да се вкарват точки сред първо и второ гласоподаване. След това да се червим и да не знаем кой го е предложил ", разкри Борисов, намеквайки, че ръководител на парламентарна комисия е вкарал сред първо и второ четене текстове, които депутатите не са разбрали при гласуването.
 
 Борисов и Делян Добрев в Перник Борисов и Делян Добрев в Перник Източник: Скрийншот видео кадър
" Положението с недостига е доста неприятно. Когато имаш недостиг в едно семейство, най-после фалираш. Идват и ти взимат къщата или теглиш заем. Ние в никакъв случай не сме допускали недостиг. Само по време на Ковид рецесията, когато всичко беше затворено, а Национална агенция за приходите, която събира доходи, ние я направихме да дава пари на бизнеса. 5 милиарда и половина сме обратно. Не можем да си позволим разходи. Искам от финансовия министър закостенял бюджет ", скочи още ръководителят на ГЕРБ.
 
" Не виждам Демократична България, която е консервативна партия, в този момент по какъв начин ще гласоподава за такова харчене и непрестанно взимане на заеми. Това не би трябвало да става в залата, би трябвало да го обсъдим в ръководещата коалиция ", прикани Борисов. " Не съм удовлетворен. Ако моят финансов министър го оферираше, няма да е финансов министър ", сподели той за бюджета с 3% недостиг, макар че персонално Борисов предложи Асен Василев за финансов министър.
 
В отговор на журналистически въпрос за напрежението с електронните предписания, Борисов отговори: " Разбира се, че електронната рецепта е извънредно улесняваща, модерна. Разбира се, когато говорехме на тази тематика, сложихме така наречен бяла рецепта, това е хартиената. Откъде идва казусът - когато отидеш в аптеките, в случай че няма лекарството, желаят да ти го заменят с генерик. Ако потребителят не желае това лекарство, с хартиената рецепта може да отиде в друга аптека. Сега с това, което желаят фармацевтите, индивидът би трябвало да получи генерикът. Лекарите са срещу, тъй като знаят по какъв начин би трябвало да се лекува пациентът. Той си държи на тези медикаменти и ние ще пожелаваме това да бъде направено ", сподели Борисов.
 
Лидерът на ГЕРБ разяснява и тревожните събития в света. " Тъжно, тъпо, болно ми е за това, че гинат почтени хора. И във войната има правила и това не се прави. Призовавам ръководителите на всички страни да не го вършат. Това, което Хамас направиха в Израел, безчовечен терористичен акт, не може да остане ненаказан ", съобщи Борисов. Борисов се върна на тематиката с локалния избор: " Много съм удовлетворен от това, което видях в Перник. Искам да благопожелавам празника на града. Доволен съм от Станката....Заедно направихме доста - водопроводи, кръгови, стадиони, учебни заведения, крайбрежията на " Струма ", показа Борисов.
 
" Оптимист съм за Перник. Като идвах по автомагистрала " Люлин ", която построихме, колоната от коли за Перник започваше от автомагистралата. Това са младежи, които живеят в града и пътуват за работа до София ", изясни той.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР