С официална церемония днес бе открит за туристи единственият на

...
С официална церемония днес бе открит за туристи единственият на
Коментари Харесай

Откриха единственият на Балканите подземен минен музей в Мадан

С публична гала през днешния ден бе открит за туристи единственият на Балканите под земята минен музей в Мадан. Лентата прерязаха регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев и кметът на миньорския град Фахри Молайсенов, като преди този момент прозвуча и химнът на Родопите " Бела съм бела юначе ", под гайдарски акомпанимент.



Най-новата туристическа облага в района се намира на метри от центъра на града, като самостоятелен Рудник " Сполука " в музей.

" Общината се крепи на мините и рудодобива. Днес даваме едно ново начало за града, а точно минният туризъм. Всеки искащ ще може да се допре до действителните условия в подземията и по какъв начин са си изкарвали прехраната миньорите през годините. Може да се каже, че отваряме и нова страница за Мадан, която ще надграждаме ", уточни в словото си Молайсенов.



Областният шеф също поздрави домакините и гостите на събитието.

" Радвам се, че това се случва и съм част от това ново начало на града ", добави Сабрутев като изрази убеденост, че Мадан ще продължи да се развива, както стопански, по този начин и като туристическа дестинация.



Първите гости бяха формалните посетители, сред които бе и кметът на Община Девин Здравко Иванов и Валентин Гаджев, сегашен шеф на Търговско предприятие Национален осигурителен институт - Пловдив и някогашен кмет на Мадан. Изпълнителният шеф на " Горубсо " - Мадан, Сергей Атанасов влезна в ролята на екскурзовод и описа част от историята на рудника, както и какво може да се види там. Част от музейните експонати са машините, с които се добивала рудата преди години, нейното добиване, оборудванията за вкарване на въздух, вода и ток. В галерията посетителите ще влизат с вагонетка, употребена от миньори преди десетилетия.



Галерията е работила до преди 49 години, като там руда е добивал и един от най-големите български артисти Георги Парцалев, по данни на Сергей Атанасов. Любимият на няколко години артист е отбивал там военната си работа, посочи Гаджев, който е и някогашен шеф на " Горубсо ".



Всеки клиент ще може да прегледа подземния минен музей изцяло гратис, като допълнения в туристическият пакет са още Пещера " Шаренка ", Музеят на минното дело и рудодобива и Кристалната зала.

През идващите два дни ще се организира и неповторимият празник на кристала, където ще могат да бъдат забелязани стотици неповторими кристали добити от подземията в региона на Мадан.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР