С неласкави определения България бе оценена като неспособна да се

...
С неласкави определения България бе оценена като неспособна да се
Коментари Харесай

В САЩ: България е нестабилна полудемокрация

С неласкави избрания България бе оценена като неспособна да се промени през последната година. Американската изследователска група „ Фридъм хаус “ я класира в категорията страни с „ трайна неустойчивост “ и я оцени като „ полуукрепнала народна власт “. От три години тя получава една и съща оценка – 4.50 – по скалата на „ Фридъм хаус “.

„ В България, където антикорупционните митинги през 2021 година доведоха до свалянето на консервативната партия на тогавашния министър-председател Бойко Борисов, трайно държавно управление се оказа мъчно постижимо. Четирипартийна коалиция отпред с Кирил Петков встъпи в служба през декември 2021 година, само че различия по политически въпроси провокираха избор на съмнение през юни 2022 година Паралелно с това несъгласия, изразени от президента Румен Радев по отношение на даването от България на военна помощ на Украйна, принудиха Петков да употребява секрети пътища за доставки (на оръжия и муниции – б.р.) за Киев “, написа в отчета.

Определението „ полуукрепнала народна власт “ се отнася до страни с коефициент от 4 до 5, като 5-7 се счита за “укрепнала народна власт ”. Резултатите на България в елементи наподобяват по този начин: Национално демократично ръководство – 4.25; Изборен развой – 5.50; Гражданско общество – 5.50; Независими медии – 3.25; Демократично ръководство на локално равнище – 4.75; Съдебна система и независимост- 4.25; Корупция – 3.75, Процент на демокрацията – 58%. Като съпоставяне Беларус и Азербайджан, както и страните от Средна Азия са с коефициенти към 1 и с % на демокрацията под 10, което ги прави “укрепнал властнически режим ”. От таблицата се вижда, че погазването на свободата на медиите дърпа най-силно надолу демокрацията в България.

Рейтингът на Унгария се е влошил повече, в сравнение с всяка друга страна като се изключи Русия, където президентът Владимир Путин внезапно стегна контрола след нахлуването си в Украйна.

Парламентарните избори в Унгария „ бяха изпълнени с голям брой нередности, злоупотреби с административни запаси и изкривявания в медиите “, се споделя в отчета на организацията, която получава финансиране от държавния бюджет на Съединени американски щати, само че работи без значение.

„ Подкрепяните от държавното управление оскърбителен акции против сериозно настроени неправителствени организации и членове на Националния правосъден съвет – считан за последния източник на правосъдна самостоятелност в Унгария – демонстрираха задълбочаващата се непоносимост на режима на Орбан към инакомислещите “, се споделя в отчета.

Докладът опълчва съпоставя Унгария с Полша и написа, че полските гласоподаватели ще имат по-голяма изборна независимост. Той приветства Варшава за приемането на милионите украински бежанци и отстояването на твърда европейска линия против Русия.

„ Фридъм хаус “ класира Унгария като 43% демократична страна, което е спад от 45% година по-рано, до момента в който Полша е постоянна на 59%. Русия се срутва от 5% до единствено 2%.

Най-висока оценка в някогашния социалистиччески лагер получава Естония – 83%, следвана от Латвия, Словения, Литва и Чехия.

Етикети: БългарияСАЩ
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР