С феноменалния си бестселър Париж“ изключителният биограф на велики градове

...
С феноменалния си бестселър Париж“ изключителният биограф на велики градове
Коментари Харесай

Биограф на велики градове възпя Париж

С феноменалния си бестселър „ Париж “ изключителният биограф на велики градове Едуард Ръдърфърд ни повежда на вълнуващо странствуване през славната история на Града на любовта и светлината. „ Фантастичен разказ, възвишен и вълнуващ като самия Париж “, написа Historical Novels Review. „ Както Париж, безконечният Град на светлината, по този начин и Ръдърфърд, безспорният занаятчия на историческите саги за няколко генерации, сияят в този луксозен епос “, продължава Booklist.

Град на любовта. Град на фантазиите. Град на светлината. Град на светци и грешници, на бележити учени и създатели. Толкова доста са определенията за Париж, не просто столица на Франция, а нерядко и пулсиращото сърце на света. В своя бестселър „ Париж “ приетият занаятчия на историческия разказ Едуард Ръдърфърд / “Еднорог “/ ни показва негов блестящ портрет през вековете, посредством роман за многото генерации на няколко рода, чиито ориси по изумителен метод се преплитат с историята на Париж. 
-->
Пренасяйки ни напред и обратно във времето, от Средновековието до студентските безредици от 1968, епичната история смесва триумфи и нещастия, влюбвания, загуби и изменничества, бурни пристрастености и надълбоко скрити секрети. Припомняме си известни събития и срещаме именити персони, само че най-много вдъхваме атмосферата на този възвишен град, като го кръстосваме от Монмартър до Айфеловата кула и скитаме по безкрайните му булеварди. Ръдърфърд построява богата изложба от впечатляващи облици. Благородническата фамилия Дьо Син служи на краля и страната в продължение на няколко епохи, до момента в който техните безконечни врагове Льо Сур имат вяра във Френската гражданска война и Парижката комуна. Напълно разнообразни са двамата братя Гаскон, израсли в рисковите небогати квартали зад Монмартър. Докато по-големият, Тома, реализира триумф с работата си по построяването на Статуята на свободата и Айфеловата кула, по-малкият, Люк, се подвизава в подземния свят към Пигал и Мулен Руж. Семейство Бланшар, разорено по време на ръководството на Луи XV, реализира същински напредък в епохата на Наполеон и оказва помощ за одобряването на Париж като център на изкуството, литературата и архитектурата. Американците Хадли – бащата художник, синът-приятел на Хемингуей – поредно се влюбват в Париж, до момента в който еврейското семейство Жакоб, търговци на творби на изкуството, преследвани през Средновековието, се пробва да оцелее епохи по-късно.

Този роман изобилства със сюжетни линии: от построяването на Нотр Дам и края на могъщите тамплиери до прогонването на евреите; от времената на героичната Жана д’Арк до лукавия кардинал Ришельо и кървавия спор сред католици и хугеноти; от блестящия двор на Версай до ужасите по време на Френската революция; от разцвета на импресионистите до срамната спекулация Драйфус. Поради големия размер на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият завършва точно със пристрастеностите, пламнали към аферата Драйфус. Романът е резултат от щателните изследвания на Едуард Ръдърфърд, който разказва в елементи историята на Париж, всички разтърсвания и нововъведения, израстването и разширението на града. Разхождаме се по улиците и фамозните булеварди, попадаме в дворците и катедралите, допираме се до забележителности и до епохи културно завещание. Не може да си представим величието на Париж, показано по по-впечатляващ и обаятелен метод. Ако още не сте се влюбили в него, след тази книга наложително ще обикнете този омагьосващ град, както и жителите му, отстояващи френски идеали за независимост, тъждество и приятелство.

Франсис Едуард Уинтъл, прочут със своя креативен псевдоним Едуард Ръдърфърд, е роден в Солсбъри. Той получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния, работи в региона на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги. През 1983 година се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си разказ „ Сарум “, отдаден на хилядолетната история на този град. Книгата се трансформира в бестселър и се задържа 23 седмици в листата на бестселърите на New York Times. Следващите романи на Ръдърфър повтарят този триумф. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хемпшир и Ирландия. В момента той непрестанно пътува сред Америка и Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР