С богата празнична програма отпразнуваха Никулден Животът на родения през

...
С богата празнична програма отпразнуваха Никулден Животът на родения през
Коментари Харесай

Празникът в почит на Свети Николай Чудотворец беше подобаващо отбелязан в Поморие и Ахелой

С богата празнична стратегия отпразнуваха Никулден

Животът на родения през III век Свети Николай в резюме може да се опише като предан на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в неволя и потребност. Според църковните свидетелства се счита, че след Божията майка, той е пръв покровител за хората. В Поморие и Ахелой празникът в респект на Свети Николай Чудотворец беше уместно маркиран.

Денят стартира с литургии в локалните храмове, откъдето по-късно потеглиха литийни шествия до съответните риболовен пристанища. Всички плавателни съдове, през които шествията минаха, бяха благословени за здраве и благодат на техните притежатели, а в памет на хората, изгубили живота си в морето, алегорично бяха хвърлени венци и цветя.

 



Кметът на община Поморие Иван Алексиев, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, ръководителят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и заместник-кметът Янчо Илиев поздравиха жителите и гостите на двата града и ги поканиха на осветените трапези. За раздаването на курбана на рибарското пристанище в Поморие помогнаха възпитаници от 10 и 11 клас в Професионалната гимназия по туризъм „ Алеко Константинов “, а за апетитните блюда, раздавани в двора на храма в Ахелой, способстваха и локалните риболовци, които подариха богатия си разнороден улов. Стотици поданици и посетители хапнаха рибен курбан за здраве, като тази година Общината бе осигурила топла обичайната супа и за двата пенсионерски клуба в Поморие.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР