Рязкото застудяване води до това, че голяма част от плодовите

...
Рязкото застудяване води до това, че голяма част от плодовите
Коментари Харесай

Заплаха за реколтата от череши! Ще ядем ли български плодове

Рязкото захлаждане води до това, че огромна част от плодовите насаждения в Кюстендилско са застрашени от сланите, оповестява Българска национална телевизия.

От близо 30 градуса през предходната седмица до малко под 2 градуса тази заран стигнаха температурите в Кюстендилско. Това, несъмнено, въздейства извънредно неподходящо на всички овощни дръвчета в региона.

" Свидетели сме на трагични промени във времето. От 30 градуса, когато беше всеобщият разцвет на овощните култури, две седмици след прецъфтяването температурите са към сериозните правила и добре, че времето е влажно и облачно, което избавя към този момент овощните култури в района. Но въпреки всичко има годишна продукция в Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко. Дъждовете обаче през последните дни, а и съгласно прогнозата те да продължат още една седмица, това неизбежно ще се отрази на плодовата годишна продукция ", изясни проф. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

" Миналата година сме на загуба от трайните насаждения. Повечето сътрудници не можаха да опазят реколтата, а тя беше и в по-малки количества. Разходите са за торове, препарати и химикали и по-късно за служащи. Работната ръка също е огромен проблем и това въздейства на прибирането на реколтата, когато се изисква огромно количество хора, а те в района ги няма ", сподели Валери Йовев - притежател на овощни градини.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР