Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин преди срещата с

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин преди срещата с
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин посети „скъп приятел“ Си Дзинпин в Китай

Руският президент Владимир Путин дойде в Пекин преди срещата с китайския президент Си Дзинпин в сряда.

Си предложения своя „ безценен другар “ Путин на третия китайски конгрес на самодейността „ Един пояс, веднъж “, където водачите на 130 страни ще обсъдят един от знаковите интернационалните планове на Си.

Продължете да четете

лист от 3 елементаКитай се готви за срещата на върха на " Един пояс, веднъж " в сянката на войната Израел-Газа Ким на Северна Корея пожелава победа на Путин на Русия против „ империалистите “ Руският Путин прави рядко посещаване в Киргизстан макар ареста на МНС заповед завършек на списъка

Но тематиката на срещата евентуално ще бъде засенчена от войната сред Израел и Хамас, както и от продължаващото навлизане на Русия в Украйна.

Китай е една от първите страни, които Путин посети, откогато основаният в Хага Международен углавен съд (МНС) издаде заповед за арест против него през март, обвинявайки съветския водач в нелегално депортиране на деца от Украйна.

Китай не е една от 123-те страни, които са членове на МНС, тъй че не е длъжен да трансферира Путин в Хага за правосъден развой.

По-рано този месец Путин посети Киргизстан, само че Китай е първата страна отвън някогашните руски републики, която той посети тази година. Киргизстан също не е член на ICC.


Пекин отхвърли рецензиите на Запада за партньорството си с Москва, макар че войната в Украйна продължава, настоявайки, че техните връзки не нарушават интернационалните правила и че Китай има право да си сътрудничи с която и страна да избере.

Търговията сред прилежащ Китай и Русия се повишава, откогато Москва стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година, като Пекин внася съветски нефт, откакто други страни постановиха наказания върху съветския импорт.

В изявление за китайската държавна телевизия CGTN преди визитата си тази седмица Путин сподели, че „ многополюсният свят се оформя и концепциите и самодейностите, показани от президента Си Дзинпин, са доста уместни и значими “, заяви CGTN.

Първият посланик на Русия Сергей Лавров дойде в Пекин преди Путин и организира диалози с външния министър на Китай Ван И в понеделник.

Си и Путин се срещнаха последно в Русия през март тази година. Говорейки в Кремъл по време на това посещаване, Си сподели на Путин: „ В момента има промени – такива, които не сме виждали от 100 години – и ние сме тези, които движим дружно тези промени. “

Путин посети за последно Китай за Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 година, когато Русия и Китай пуснаха обстойно изказване от 5000 думи, потвърждаващо връзките си без ограничавания – дни преди съветският президент да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна.

Това е третият път, когато Путин участва на форума „ Един пояс, веднъж “, който продължава до сряда. Той участва на предходните две срещи през 2017 година и 2019 година

Путин също одобри покана от водача Ким Чен Ун да посети Северна Корея, откакто двамата президенти се срещнаха в Русия предишния месец.

Руското външно министерство към този момент удостовери, че Лавров ще посети Пхенян, откакто напусне Пекин.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР