Руският президент Владимир Путин изрази най-дълбоките си съболезнования по повод

...
Руският президент Владимир Путин изрази най-дълбоките си съболезнования по повод
Коментари Харесай

Путин изказа съболезнования по повод смъртта на Горбачов

Руският президент Владимир Путин изрази " най-дълбоките си съболезнования " във връзка гибелта на Михаил Горбачов на фамилията и приятелите му, оповестиха от Кремъл малко след среднощ в сряда.

Сутринта президентът ще " изпрати депеша " на роднините на Горбачов, заяви представителят му Дмитрий Песков пред РИА Новости.

Първият и единствен президент на Съветския съюз умира в Москва на 91-годишна възраст " след тежко и дълготрайно боледуване " Той е приет в болница в самото начало на пандемията Covid-19 и от този момент е под лекарско наблюдаване.

Роден през 1931 година, Горбачов става общоприет секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз през 1985 година Той се пробва да реформира Съюз на съветските социалистически републики посредством поредност от промени в стопанската система (перестройка) и ръководството (гласност) и става първият определен президент на страната през 1990 година

Въпреки че опитът за прелом против него през август 1991 година се проваля, властта на Горбачов не се резервира за дълго. През декември същата година водачите на руските републики Русия, Украйна и Беларус подписват Беловежкото съглашение, с което на процедура се разпада Съветският съюз срещу желанието на болшинството от неговите жители.

Снимка: © Sputnik / Sergey Velichkin

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР