Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е шпионирал за

...
Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е шпионирал за
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил е шпионирал за КГБ в Швейцария

Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е шпионирал за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Женева през 1970-те години. Псевдонимът му е бил " Михайлов ". Това оповестиха швейцарските вестници и базирайки се на разкрити архиви.

През 1971 година 24-годишният Гундяев се реалокира в Женева, с цел да съставлява Руската православна черква в Световния съвет на църквите. Според информация от швейцарския федерален списък младият духовник е работил за Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В картончето му от юли 1969 до февруари 1989 година са открити 37 записа, множеството от които са претенции за виза за влизане и излизане от Швейцария. Два пъти е маркирано, че свещеникът се намира в листата на руските служители, " във връзка с които са били взети ограничения ". Не се разяснява какви са ограниченията. " Казаха ни: внимавайте с тия свещеници, тъй като те са сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В диалозите с Кирил постоянно съм имал чувството, че той търси информация. Беше доста дружолюбен и задаваше доста въпроси за изгнанието и духовенството ", изяснява неизвестен събеседник на Sonntagzeitung. Гундяев е бил в Швейцария 47 пъти.



Владимир Гундяев в Швейцария преди да стане патриарх

 

Немският богослов Герхард Безьор написа: " Комитет за Държавна сигурност (на СССР) искаше да повлияе на Световния съвет на църквите през 1970-те и 1980-те години, с цел да осуети рецензията на ограничението на свободата на вероизповеданията в Съюз на съветските социалистически републики, а вместо това да подлага на критика Съединени американски щати и техните съдружници ", напомня Sonntagzeitung.

В автобиографията си някогашният консул при руското посолство в Женела Вадим Мелников назовава Кирил не просто посланик, а офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Sonntagzeitung отбелязва, че сега племенник на Гундяев ръководи черква в предградието на Женева " Шен Бужери ". Племенникът изяснява пред изданието, че неговият чичо по това време евентуално не е бил сътрудник, а се е намирал " под непоколебим надзор от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ".

Патриарх Кирил и Руската православна черква са отказали да разясняват пред публицистите информацията за разследващата активност. Световният съвет на църквите дава отговор на Sonntagzeitung, че " не разполага с информация по този въпрос ".

" Новая газета " разкри преди време, че патриарх Кирил разполага с вила в Швейцария. Тя му е била подарена от швейцарска гражданка. През февруари 2020 година " Открити медии " разгласява фотография, на която се вижда, че патриархът разполага с швейцарски часовник с диаманти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР