Руският енергиен гигант Газпром е спечелил 45 млн. евро от

...
Руският енергиен гигант Газпром е спечелил 45 млн. евро от
Коментари Харесай

Газпром реализира печалба от €45 млн. в Северно море

Руският енергиен колос Газпром е спечелил 45 млн. евро от газовото си находище в Северно море през предходната година, демонстрират счетоводни доклади, представени от BBC.

От 2020 година компанията добива газ от находището Силиманите, което е ситуирано във водите на Обединеното кралство и Нидерландия.

Сър Ед Дейви, водач на либералдемократите, съобщи, че е " изцяло недопустимо " газ от територията на Обединеното кралство да поддържа " противозаконната война на Путин против Украйна ". В резултат на това, държавното управление заяви, че ще " ускори икономическия напън " върху Русия, показва BBC.

Находището, което се намира на 200 км от нидерландския бряг, се експлоатира в взаимно дружество сред Газпром и немската компания Wintershall. Добитият газ се извежда на сушата в Нидерландия.

Въпреки че не се допуска, че съглашението е нелегално, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Европейски Съюз вкараха строги стопански наказания, целящи да лимитират опцията на Русия да печели от износа на сила, както и да финансира войната си в Украйна.

Редица ръководители на Газпром, в това число основният изпълнителен шеф Алексей Милер, са обект на наказания от страна на държавното управление на Обединеното кралство, макар че самата компания не е глобена. Тя към момента доставя газ за континентална Европа по тръбопроводи, макар че размерите са доста понижени от началото на войната.

Счетоводните доклади демонстрират, че през 2022 година Gazprom International UK, дъщерно сдружение на съветския енергиен колос, е осъществило облага преди облагане с налози в размер на 45 млн. евро. Впоследствие е изплатило дял в размер на 41 млн. евро на Gazprom International Projects BV, директния притежател на компанията в Нидерландия.
 

Крайният притежател на компанията е ПАО Газпром със седалище в Москва.

Енергийният колос е мажоритарна благосъстоятелност на съветската страна и е най-големият поданик в страната, като съгласно държавната осведомителна организация ТАСС внася 80 милиарда $ в съветското държавно управление. Освен това набира и финансира свои лични военни формирования, които се борят на фронтовата линия в Украйна.

" Докато държавното управление осъжда войната, неуместно е да се разреши на дъщерно сдружение на съветско държавно дружество, което има лична милиция, воюваща в Украйна, да обогатява режима на Путин от Северно море ", съобщи организацията Global Witness.

Говорител на държавното управление на Обединеното кралство сподели, че то " ще продължи да работи дружно с нашите сътрудници, с цел да откаже на Русия достъп до всички наши артикули или технологии, които тя би могла да употребява в своята военна машина, ограничавайки способността на страната да води война през 21-ви век ".

" Путин и неговите поддръжници би трябвало да платят - и ще платят - цената за противозаконното си навлизане в Украйна ", добави той.

В докладите се показва, че всички доходи на Gazprom International UK са от продажби отвън Обединеното кралство. Компанията приключи съглашението си за продажба на газ на Wintershall през септември тази година и го размени със съглашение за продажба на газ на основаната в Швейцария комерсиална компания Gunvor.

Предприятието на Газпром за доставка на сила в Обединеното кралство, което имаше хиляди бизнес клиенти, беше национализирано от немското държавно управление предходната година, когато компанията майка беше покрай банкрут. То беше преименувано на SEFE Energy.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР