Руските специални служби са избрали перфектният профил за своя къртица

...
Руските специални служби са избрали перфектният профил за своя къртица
Коментари Харесай

Руската къртица в ГДБОП с перфектен профил – момче от Сатовча, с червено пуловерче, без жена и деца

Руските специфични служби са избрали съвършеният профил за своя къртица в лагера на съперника – НАТО и Европейски Съюз, настоящ от територия на България.

57-годишният Георги Караколев е роден в дребното пиринско селце Сатовча, с консервативни полезности, в предишното люлка на шумкари и ятаци. Няма обвързаности и зависимости – жена и деца, а това го трансформира в идеалният вид за непознат разузнавач под прикритие. Това разкриха пред Faktor.bg източници от полицейските среди.

Антимафиотът е упрекнат и измамен под отговорност за шпионаж в интерес на Руската федерация, до момента в който е работил в ГДБОП, разгласи наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев.До 2007 година Караколев е преподавал „ Защита на класифицираната информация “ към Първи факултет „ Сигурност “ на Академията на Министерство на вътрешните работи, бил е един от най-активните лектори, а сътрудниците му го помнят като русолявото момче, с аленото пуловерче. След закриването на НСС и основаването на ДАНС една част от преподавателите са пенсионирани, а друга минават в структурите на Министерство на вътрешните работи. Георги попада в ГДБОП. Бил е на задачи в чужбина, в това число и

командирован в Интерпол

Една от версиите, която се ревизира е, че точно тогава е бил прихванат от руснаците.

В ГДБОП Караколев е бил непосредствен и приближен до няколко управления на службата, а това го трансформира в изключително скъп за руснаците. Именно на него е бил поверен обменът на информация в интернационалното съдействие, което е главното направление за поддържане на оперативни връзки с партньорските служби. Караколев е участвал на оперативките и когато началник на ГДБОП беше сегашният министър на Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов, по времето на Бойко Рашков, описват осведомени.

Агентите от ДАНС попадат по следите на съветската къртица точно след сигнал за теч на информация, получавана по обмена с сътрудниците.

Въпреки че преди повече от 15 години Караколев се е разделил с Академията на Министерство на вътрешните работи, той е бил в непосредствен контакт с последните ректори на образователното заведение, в това число и с сегашния. През последната година Георги е посещавал няколко пъти Академията по служебни задължения, а преди няколко години даже е имал планове да се върне на работа там, само че заради липса на свободен щат разновидността отпада. През годините Караколев е бил в непосредствен професионален контакт с сегашен началник на Академията, който преди е работил в Дирекция „ Международно полицейско съдействие “ към Министерство на вътрешните работи, а съветската къртица е покривала същата активност, само че по линия на тежката престъпност в ГДОБП, настояват източници.

Изключително значимо на този стадий е проверяващите да открият дали и други лица от системата за сигурност са били съпричастни към шпионската активност на Караколев.

Руската къртица е грози обвиняване по член 104, алинея I от Наказателния кодекс, за по този начин нареченото шпионство. От 1995 година до в този момент този текст е променян и ремонтиран три път и е един от дребното, предусещащ

най-тежкото наказване в България – доживотна присъда без право на подмяна

Санкцията е извънредно тежка, само че до в този момент няма казус за приключило сходно дело и постановени присъди. Няма ефикасна съдена процедура, а това затруднява всяка прогноза за ориста на Георги Караколев, разясняват пред Faktor.bg специалисти по наказателно право. Към момента у нас се водят няколко следствия за шпионаж в интерес на Русия, само че единствено обвиняването против водача на родните русофили Николай Малинов е към този момент на правосъдна фаза.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР