Руската сенчеста флотилия от петролни танкери вероятно извършва шпионаж в

...
Руската сенчеста флотилия от петролни танкери вероятно извършва шпионаж в
Коментари Харесай

Швеция обвини руската сенчеста флотилия от танкери за шпионаж в Балтийско море

Руската " сенчеста флотилия " от петролни танкери евентуално прави шпионаж в Балтийско море, съобщи началникът на шведските военноморски сили Ева Скуг Хаслум пред националната телевизия SVT, съобщи БГНЕС.

Флотът в сянка се съскои от остарели петролни танкери - в огромната си част незастраховани и с прикрита съветска благосъстоятелност. Кремъл ги употребява за превозване на нефт над ценовия таван от 60 $ за барел, който Европейски Съюз, Съединени американски щати и страните от Групата на седемте (Г-7) постановиха през декември 2022 година, като част от напъните за понижаване на приходите на Москва от изкопаеми горива.

Установено е, че някои от корабите от флота имат информационно и сигнално съоръжение, което нормално не се свързва с товарните кораби - това значи, че те може да се употребяват за хибридни интервенции.

Оборудването може да служи за прехващане на връзки или за осъществяване на други шпионски дейности.

Освен заобикалянето на глобите и възможните шпионски действия, флотът в сянка може да съставлява евентуална опасност за околната среда. През ноември 2023 година " Файненшъл Таймс " заяви, че Дания може да стартира да инспектира и вероятно да блокира преноса на съветски петролни танкери, които оперират в нейни води без западна застраховка.

Тъй като западните застрахователи няма да покриват кораби, нарушаващи ценовия таван, този ход евентуално ще докара до доста влияние върху преноса на нефт през Балтийско море. Не е ясно дали Дания е постигнала някакъв прогрес по осъществяването на проекта.

Хаслум акцентира опасенията по отношение на вероятното влияние върху Балтийско море, като съобщи, че флотът в сянка може да се трансформира както в " покруса за сигурността, по този начин и за околната среда ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР