Руската прокуратура иска 17-годишна присъда за руски учен, обвинен в

...
Руската прокуратура иска 17-годишна присъда за руски учен, обвинен в
Коментари Харесай

Руската прокуратура иска 17-годишна присъда за учен, обвинен в държавна измяна

Руската прокуратура желае 17-годишна присъда за съветски академик, упрекнат в предаването на загадка информация на немското разузнаване, съобщи Ройтерс, като се базира на съветския вестник " Комерсант ". 

Седемдесет и седем годишният Анатолий Маслов е упрекнат в държавна измяна по дело, до което медиите нямат достъп. " Комерсант " заяви, че съгласно бранителите му тази присъда би била равнозначна на доживотна присъда поради възрастта и неприятното здравословно положение на Маслов. Един от юристите му сподели, че при започване на годината мъжът е получил сърдечен удар. 

Маслов, който бе задържан през юни 2022 година, е един от тримата учени от един и същи институт в Сибир, упрекнати в предаването на държавни секрети. Всички те са работили в областта на хиперзвуковите технологии, с които се основават съвременни оръжия, способни да придвижват товар със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука и да пробиват системите за противовъздушна защита.

Учените отхвърлят обвиняванията. За обвиняванията се разбра обществени предходната година, когато техни сътрудници от института разгласиха отворено писмо в тяхна поддръжка и обявиха, че има риск правосъдните преследвания да нанесат съществени вреди на съветската просвета, написа Българска телеграфна агенция.

Миналия месец Александър Куранов, различен академик, работил с хиперзвукови технологии, бе упрекнат в измяна и получи 7-годишна присъда. Той бе упрекнат и в издаване на държавни секрети на задгранични жители. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР