Руската хибридна агресия срещу Европа преминава в нова фаза: заглушаване

...
Руската хибридна агресия срещу Европа преминава в нова фаза: заглушаване
Коментари Харесай

Естония обвинява Русия, че заглушава GPS сигналите на десетки полети

Руската хибридна експанзия против Европа минава в нова фаза: заглушаване на GPS-сигналите в северните райони на континента, което има директно въздействие върху работата на авиотранспорта.

Преди дни финландският народен транспортьор Finnair разгласи, че стопира полетите си до Тарту - второто по величина летище в Естония.

Причината са зачестилите произшествия с GPS сигнала в района на Балтийско море. Вицепрезидентът на Finnair Юхо Синконен споделя пред BBC, че случаите с този проблем към този момент са всекидневни.

Летището в Тарту е едно от дребното в региона, което към момента употребява единствено GPS за навигация при кацане на самолети. Ако тези сигнали се изгубят, става невероятно самолетите да се приземят безвредно.

Миналата седмица два полета на Finnair към Тарту трябваше да се върнат в Хелзинки в последния миг точно заради спиранията на GPS системата на летището.

Властите в Естония упрекват Русия за необикновените разстройства. Случващото се е " доста рисково за нашия въздушен трафик ", споделя външният министър на страната Маргус Цахкна.

Той твърди, че страната разполага с доказателства за съветския генезис на намесата, и споделя, че Русия съзнателно нарушава интернационалните съглашения.

През последната година Москва редовно е упреквана, че стои зад внезапното увеличение на броя на случаите, свързани с интервенция в GPS сигнала. Русия е обвинена в широкомащабно заглушаване на GPS и " подправяне " в Балтийско море и към Датския пролив.

Случаите получиха такива размери, че се наложи Швеция даже призове НАТО да се намеси.

Заглушаването на GPS принуждава полетите да се отклоняват от естествения си курс, да вземем за пример с цел да заобикалят несъществуващи трудности. През януари Европейската организация за авиационна сигурност разказа тези дейности като офанзиви.

Един от самолетите, чиято GPS система е прекратена по време на полет, е на английските Кралски военновъздушни сили и транспортира английския министър на защитата Грант Шапс покрай съветския анклав Калининград през март.

Специалист по киберсигурност към организацията споделя пред BBC, че казусът се е влошил точно след съветската инвазия в Украйна.

Най-елементарната форма на разстройства се състои в предавания на същата периодичност като GPS предавателите, само че с по-силен сигнал, с цел да се попречи на устройствата да получат информацията за пресмятане на местоположението си, изяснява пред France 24 Александър Вотраверс, експерт по въоръженията и редактор на Swiss Military Review.

Това не е първият случай, в който се водят борби за честотите в Северна Европа.

" От 70-те години на предишния век и от Студената война насам там се води пълномащабна електронна война ", счита Вотревърс.

Проходът през Финския залив (от Санкт Петербург до Балтийско море) се е трансформирал в " кръстопът на доста значими геостратегически ползи. "

Както съветските, по този начин и натовските сили организират ежедневни военни учения и маневри в региона.

Какво съставлява GPS системата?

GPS, редуциране от Global Positioning System, е мрежа от спътници и приемни устройства, които се употребяват за позициониране, навигация и установяване на времето на Земята. Тя се ползва в превоза от кораби и самолети до коли.

GPS е един от най-важните принадлежности за навигация в авиацията, само че се оказва много елементарно благодарение на закупени от магазина принадлежности да се блокират или изкривят сигналите.

При заглушаването на GPS се употребява честотно предавателно устройство за блокиране или смущение на радиокомуникациите, нормално посредством лъчение на сигнали от земята, които са по-силни от сателитните.

Проблемът за гражданската авиация идва, в случай че подправеният сигнал бъде прихванат от GPS правоприемник в пътнически аероплан. Това може да обърка водача и ръководителя на въздушното придвижване, като покаже неверен час или координати без предизвестие.

През декември консултативният орган в региона на въздухоплаването OPSGROUP алармира за внезапно увеличение на случаите на подправяне на данни, засягащи частни и пътнически самолети в региона на Близкия изток, в това число Ирак, Иран и Израел, както и над Черно море.

Балтийските страни оповестяват за този проблем от години, изключително засилено след началото на войната в Украйна през 2022 година

Повечето модерни самолети имат разнообразни датчици и източници за установяване на местоположението си, в допълнение към GPS, което значи, че те могат да летят, в случай че има разстройства.

Въпреки това, съгласно водачите и специалистите в сектора, самолетните компании към момента разчитат най-вече на GPS. Ако възникне разстройване или подправяне, може да се наложи GPS да бъде изключен и в доста случаи не може да бъде възобновен до края на полета.

Предвид разнообразния темперамент на устройствата за заглушаване и подправяне на данни, за авиосектора е мъчно да предложи изцяло софтуерно решение, което да понижи риска, оповестява France 24.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР