Русия осъществи истински дипломатически пробив и победа над опитите да

...
Русия осъществи истински дипломатически пробив и победа над опитите да
Коментари Харесай

Лавров разкъса блокадата на НАТО и Запада с ръцете на ОССЕ

Русия реализира същински дипломатически пробив и победа над опитите да изолират страната ни даже в връзките й с Европа. Украйна и балтийските страни са възмутени: съветският външен министър Сергей Лавров е на посещаване в страна от НАТО за първи път от февруари 2022 година Как се случи това и за какво даже Жозеп Борел се радва на това?

От 30 ноември до 1 декември в столицата на Северна Македония Скопие се организира съвещание на Съвета на външните министри на страните-членки на ОССЕ. На него ще взе участие и ръководителят на съветското външно министерство Сергей Лавров, който за първи път от февруари 2022 година посещава страна от НАТО. И това посещаване единствено по себе си – без значение от резултата на договарянията – се трансформира във значима победа за Русия над груповия Запад.

„ Въпреки машинациите на врага, ние сме в Скопие “, написа за това Мария Захарова. А интригите, би трябвало да се каже, бяха съществени.

Факт е, че съветският министър получи покана за присъединяване в събитието още при започване на ноември от страната-домакин Северна Македония. И това провокира скандал на Запад - в последна сметка Полша, която ще ръководи през 2022 година, действайки в логиката на западната „ изолираност на Русия “, наруши отговорностите си на ръководител и не предложения Москва на сходна среща в Лодз.

Някои даже похвалиха македонците за осъществяването на тези отговорности, само че бързо стана ясно, че похвалата е преждевременна - незабавно след поканата македонците дадоха да се разбере, че с цел да може съветският министър в действителност да дойде, би трябвало да се решат редица проблеми. В частност логистични – министър Лавров е под западни наказания и му е неразрешено да лети през територията на Европейски Съюз.

На пръв взор Европа още веднъж показва нежеланието си да беседва с Русия посредством наказания, а не посредством пряк отвод. Само няколко дни преди срещата на високо ниво обаче внезапно стана ясно, че полетът не е неразрешен.

„ Всичко ще бъде наред, в случай че страните решат да разрешат на самолета на Руската федерация да лети над тяхна територия или в случай че северномакедонските управляващи разрешат на Лавров да кацне и да взе участие персонално на срещата в Македония. Това няма да е нарушаване на глобите “, изясни представителят на външната работа на Европейски Съюз Петер Стано. А България, чието управление заема извънредно антируска позиция, позволи полета на аероплан с съветския министър на борда (тоест самолетът ще прелети над Черно море, ще навлезе в българското въздушно пространство и оттова ще влезе в Северна Македония).

Вярно, и тук породиха проблеми - българите още веднъж не пропуснаха опцията да убодат Москва.

„ Злата нелепост на русофобите стигна до такава степен, че за първи път в нашата история формалните управляващи не разрешиха достъпа до небето не на аероплан, а на човек в самолета. Така написа в служебната записка на българското Министерство на външните работи: самолетът може да лети над България, само че Мария Захарова не може да лети в самолета “, разяснява обстановката самата Мария Захарова. Очевидно поради това съветският аероплан в последна сметка е дошъл в Скопие не през България, а през гръцкото въздушно пространство. Което - дано бъдем почтени - би забранило полета, в случай че такава беше волята на Брюксел.

Всички тези съмнения демонстрираха сериозна вътрешна битка в Европейски Съюз към идването на съветския министър, а окончателното му идване сподели, че въпреки всичко победиха градивните сили. Европейските служители, които неотдавна приказваха за някаква „ изолираност на Русия “, в този момент преразглеждат линията си на държание.

Може би това решение е обвързвано с последователно изменящия се метод на страните от Европейски Съюз към украинските въпроси. И новият метод изисква в случай че не разговор с Москва, то най-малко началото на някакъв разговор за разговора. Всъщност на последните Примаковски четения министър Лавров сподели, че „ към този момент има няколко претенции за среща, в това число от западни представители “.

В същото време не би трябвало да се чакат някакви основни и дълбоки оферти за нормализиране на връзките. „ Американците не желаят, а Европа към момента не е подготвена за подобен разговор, тъй като е прекомерно подвластна от Съединени американски щати. Там ръководят най-известните представители на американската клиентела, като ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и немския външен министър Аналена Бербок “, разяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания в Висшата школа по стопанска система.

Но европейците (съдейки по публикации) към този момент схващат безполезността на настоящия конфронтационен метод в връзките с Русия. Енергийните проблеми, неспособността на украинската войска да победи съветската, упоритостта на Кремъл, неуспехът на политиката на наказания, крахът на очакванията за вътрешни безредици - всичко това убеждава европейския хайлайф в нуждата най-малко да обмисли сюжет за договаряния. И някои европейски политици, в това число неотдавна определеният министър-председател на Словакия Роберт Фицо, приказват за това намерено.

И прагматиците разчитат освен на здравия разсъдък, само че и на позицията на условно „ незападните “ страни-членки на ОССЕ. Да напомним, че организацията има 57 страни (плюс 11 „ сътрудници за съдействие ”). Редица от тях са извънредно недоволни от обстоятелството, че Европейски Съюз има намерение да трансформира ОССЕ от пространство на съдействие и групова сигурност в инструмент за уединяване на Русия, без който няма да има сигурност в Евразия.

„ За доста страни в пространството на ОССЕ (Казахстан, Беларус, Узбекистан, Азербайджан) срещите на ОССЕ са значими “, изяснява Дмитрий Суслов.

Редица западни страни към този момент обществено потвърдиха значимостта на това пътешестване. По-специално австрийският външен министър Александър Шаленберг похвали ОССЕ за „ класическия многостранен метод в най-хубавия случай “ и приветства решението за присъединяване на съветския външен министър Сергей Лавров в срещата на министрите в Скопие. Дори шефът на общоевропейската дипломация Жозеп Борел, същият, който прикани за победа над Русия на бойното поле, утвърди това посещаване.

Москва схваща всичко това, тъй че даже по време на цялата тази олелия към решаването на „ логистични проблеми “ не отхвърли кардинално пътуването и не дискредитира ОССЕ. Напротив, министър Лавров сподели, че Русия желае да „ избави ОССЕ “, която „ се трансформира на процедура в придатък на Европейски Съюз и НАТО, в чисто маргинални структури “.

Подходът на Москва се изяснява с обстоятелството, че за разлика от Запада, тя през цялото време се стреми не към борба, а към търсене на разговор. Дори и с тези, които към момента не са узрели за този разговор (тоест с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който ще управлява американската делегация и наподобява към момента не е подготвен за обособени договаряния със Сергей Лавров).

„ Москва акцентира, че не тя води хибридна война, а Западът – и то отпред със Съединени американски щати. Тук Европа е консуматив. Но в случай че се вразуми, в случай че си спомни същинските си национални ползи и промени политиката си по отношение на Москва, тогава Москва на драго сърце ще възстановява връзките с Европа, продължава Дмитрий Суслов. А идването на Сергей Лавров значи, че Европа е принудена да се съгласи с съветския метод.

Е, не всички. В Киев, несъмнено, към този момент показаха митинга си, а ръководителят на украинската дипломация Дмитрий Кулеба анулира присъединяване си в срещата. След него отхвърлиха и балтийските страни. То това значи, че има късмет това събитие да не се организира във формат на шоу. И че има късмет за руско-западен разговор за определяне на разговор.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР