Русия и Украйна размениха тази нощ ракетни удари. Украинските сили атакуваха

...
Русия и Украйна размениха тази нощ ракетни удари.
Украинските сили атакуваха
Коментари Харесай

Украйна атакува нефтена база в Луганск, а Русия удари обекти на украинската енергийната инфраструктура

Русия и Украйна размениха тази нощ ракетни удари.

Украинските сили нападнаха късно нощес нефтена база в покрайнините на следения от Русия град Луганск в Източна Украйна и провокираха огромен пожар, в който бяха ранени петима души, сподели водачът на района, назначен от Русия, съобщи Ройтерс.

„ Късно през нощта врагът нанесе удар върху мирния град Луганск, обстрелвайки склад в покрайнините на града ”, написа в „ Телеграм “ Леонид Пасечник, началник на така наречен Луганска национална република.

По-късно Пасечник заяви, че са били петима чиновници на обекта са откарани в болница. Всички екипи на локалното поделение на съветското министерство на изключителните обстановки са били изпратени да потушат пожара и да не позволен да се популяризира в околните здания.

Пасечник допусна, без да даде никакви доказателства, че ударът е бил осъществен от доставена от Съединени американски щати далекобойна ракета ATACM.

„ Усилията за оказване на здравна помощ на потърпевшите са комплициран от огромния пожар “, написа Пасечник.

Официално украинско изказване за случая няма.

На видео, оповестено на уеб сайтове на съветски и украински военни блогъри, се вижда огромен пожар, пламнал на известно разстояние от жилищни здания.

Украински военни блогери оповестиха за удара, като един допусна, че е осъществен с ракета.

Бойци сепаратисти, подкрепяни и финансирани от Русия, през 2014 г откриха надзор над огромни елементи от Луганска и Донецка област в Източна Украйна, откакто Москва анексира полуостров Крим.

Пасечник стана началник на сепаратисткия регион преди Москва да стартира пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година Русия анексира и двете области – както и Запорожка и Херсонска област – през септември 2022 година, макар че няма цялостен надзор над никоя от тях.

Междувременно при съветска въздушна офанзива срещу Украйна бяха развалени няколко обекти на украинската енергийна инфраструктура, обявиха през днешния ден украинските въоръжени сили и представители на енергийния бранш, представени от Ройтерс.

“Поредната масирана офанзива против енергийната ни промишленост ”, съобщи в информационното приложение “Телеграм ” украинският енергиен министър Герман Галушченко.

Мишени на съветската офанзива станаха обекти за генериране и транспорт на електричество в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, сподели Галушченко.

С изключение на Запорожка област, останалите области са надалеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

При съветската офанзива са нанесени съществени вреди на съоръжение в три топлоелектрически централи, съобщи ДТЕК, най-голямата частна електрическа компания в Украйна.

“Оборудването е съществено развалено ”, се споделя в изказване на ДТЕК в “Телеграм ”, в което се прецизира, че се поставят старания за премахване на последствията от нападението.

В централната Полтавска област обект на енергийната инфраструктура е бил изумен при офанзива с дрон, при която е избухнал пожар, заяви в “Телеграм ” регионалният шеф на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на Виницка и Запорожка област също оповестиха за изумени обекти на енергийната инфраструктура.

Всички ракети, изстреляни против столицата Киев, бяха унищожени, съобщи в “Телеграм ” ръководителят на градската военна администрация Сергий Попко.

Очевидци на Ройтерс в Киев оповестиха за гърмежи, които са прозвучали като поразяване на въздушни обекти от системите за противовъздушна защита.

Противовъздушната защита бе задействана и за отбиване на офанзива против обекти в Лвовска област.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР