Рунда води базираната в Люксембург CEECAT Capital, която вече има

...
Рунда води базираната в Люксембург CEECAT Capital, която вече има
Коментари Харесай

Българската EnduroSat разширява космическата си мисия с нови 10 млн. долара

Рунда води основаната в Люксембург CEECAT Capital, която към този момент има капиталов опит в България.
Оценката на Endurosar след новото финансиране e в диапазона 100 - 200 млн. $.
С новите средства компанията ще разшири услугата и екипа си, който сега е над 130 души. Мечтата на Райчо Райчев постоянно е била да направи Космоса наличен за всеки. Именно тази концепция седи зад съоснования от него през 2015 година производител на наносателити EnduroSat - предлагането на споделени сателитни услуги. През последната седмица беше направена още една стъпка към сбъдването на тази фантазия - EnduroSat получи нова инвестиция в размер на 10 млн. $ в рунд А, воден от европейския фонд CEECAT Capital. В него взе участие и досегашният вложител в стартъпа

Рунда води основаната в Люксембург CEECAT Capital, която към този момент има капиталов опит в България.
Оценката на Endurosar след новото финансиране e в диапазона 100 - 200 млн. $.
С новите средства компанията ще разшири услугата и екипа си, който сега е над 130 души.

Мечтата на Райчо Райчев постоянно е била да направи Космоса наличен за всеки. Именно тази концепция седи зад съоснования от него през 2015 година производител на наносателити EnduroSat - предлагането на споделени сателитни услуги. През последната седмица беше направена още една стъпка към сбъдването на тази фантазия - EnduroSat получи нова инвестиция в размер на 10 млн. $ в рунд А, воден от европейския фонд CEECAT Capital. В него взе участие и досегашният вложител в стартъпа

При последното финансиране п А с новия рунд тя e сред 100 и 200 млн. $ съгласно неофициална информация на " Капитал ".

Реклама
Досега общите външни вложения в компанията доближават 28 млн. евро, от които. През годините EnduroSat получава няколко следващи вложения от Neo Ventures с общ размер 3.65 млн. евро, както и над 1.2 млн. евро финансиране от Европейската комисия по Инструмента за дребни и междинни предприятия по стратегия " Хоризонт 2020 ".

Средствата от новия рунд ще бъдат употребявани за разширение на комерсиалния и инженерния екип на компанията и на Споделената услуга за изстрелване и интервенции в Космоса (Сonstellation-as-a-service). Тя дава опция на галактически компании, организации и университети да изстрелват свои потребни товари (камери, датчици, IoT системи, електроники, пробни апаратури) в орбита на спътниците на ЕnduroSat. Досега от нея са се възползвали над 210 клиенти в доста задачи. С новите средства от компанията желаят да обслужват по-широк пазар и да подобрят технологиите си. В момента компанията има над 130 души екип, от които над 110 са в София, където е развойният екип на EnduroSat. Тъй нареченият Космически център е на повърхност 3200 кв.м и 700 кв.м са лаборатории за тестване, сглобяване и образования. Освен в София галактическата група към този момент има офиси и в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауер.

Според компанията през последните шест години растежът на бизнеса е надхвърлял 200% на годишна база и доста е увеличена потребителската база в Съединени американски щати и Европейския съюз. През 2021 година българското сдружение " ЕндуроСат " регистрира доходи 6.4 млн. лева при загуба 439 хиляди лева Според компанията потенциалът на идващите пет задачи е изцяло напълнен.

" Вълнуваме се да работим в световен мащаб и да обединим старания с нови индустриални играчи във всеки район на планетата. Партнираме си с клиенти от Азия, Африка, Южна Африка и Съединени американски щати ", съобщи Райчо Райчев пред профилирания уебсайт SpaceNews. Последният към този момент наносателит на EnduroSat в партньорство с Кенийската галактическа организация и SayariLabs беше изстрелян през април с ракета SpaceX Falcon 9.
Реклама Сериен вложител в БГ
Не е ясно какъв дял в сдружението взима CEECAT Capital с новата си инвестиция. Най-голям дял държи Райчев, а акционери в българското сдружение " Ендуросат " са още съоснователят на компанията Станимир Ганчев, оперативният шеф Владислав Николов, немският фонд Freigeist (вложил предходната година 2 млн. евро), финансовата компания Trading 212, " Стелар сат " на основателите на Imperia Online Доброслав Димитров и Мони Дочев.

Основан през 2005 година като част от ADM Capital 2005 (и станал самостоятелен фонд през 2018 година ), влага в дребни и междинни компании в Югоизточна Европа и Турция. Фокусира се както върху мажоритарни изкупувания, по този начин и миноритарни вложения със обилни права в борда на шефовете. Основните браншове, в които влага, са нишовото произвеждане, потребителските и бизнес услугите, опазването на здравето, технологиите и автоматизацията.

С първия си фонд CEECAT I Recovery Fund в размер на 265 млн. евро финансира 11 компании от района. През 2021 година основава втория си фонд - CEECAT II Growth Equity & Buyout, който притегля капитал в размер на 154 млн. евро. Към днешна дата CEECAT II е вложил 74 млн. евро в 6 компании в четири страни - България, Румъния, Сърбия и Турция.

Това е трета инвестиция на фонда в българска компания. През 2012 година CEECAT I Recovery Fund дружно с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) влезе в сдружението Prista Oil Group B.V. против 30-процентен дял, а година по-късно вземат и в допълнение директно присъединяване от 20.8% в " Монбат "., откакто трансферира всичките си дялове на " Холдко инвестмънт " - еднолична благосъстоятелност на " Екип Монбат ", в което съдружници са шестима мениджъри на компанията. Цената на договорката тогава не беше обявена. Същия месец CEECAT II,, която има заводи в Благоевград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР