Румен Радев сезира Конституционния съд за гласуваните на 20 декември

...
Румен Радев сезира Конституционния съд за гласуваните на 20 декември
Коментари Харесай

Радев вече има проблем с двойното гражданство

Румен Радев сезира Конституционния съд за гласуваните на 20 декември от Народното събрание промени в главния закон, които на практика свиват пълномощията на президента и разрешават лица с двойно поданство да стават министър председатели, министри и депутати.

Припомняме, че при абсурда с двойното поданство на Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър точно на Румен Радев, президентът не видя проблем преди 2 години.

Сега обаче президентът оспорва поправките, които трансформират метода на сформиране на служебно държавно управление. Радев нападна опцията българи с двойно поданство да бъдат избирани за депутати и министри, както и метода на преустановяване на работата на Народно заседание с изминал мандат.

Радев смята, че част от промените с изключение на, че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях като засягат директно формата на държавно ръководство и са от изключителната подготвеност на Велико Народно заседание.

Той брои за противоконституционни наредбите, даващи право на хора с двойно поданство да бъдат народни представители и министри, опцията със закон да се дефинират квалифицирани болшинства за избора на управления на държавни органи, реда за назначение на служебно държавно управление, както и наредбите, които уреждат пълномощията на Народното събрание.

По отношение на измененията в правосъдната власт, се оспорва новия ред за назначение на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, който разрешава това да става и без издаването на президентски декрет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР