Румъния ще поиска компенсация за загубите от това, че не

...
Румъния ще поиска компенсация за загубите от това, че не
Коментари Харесай

Румъния иска компенсации от ЕС за загубите от недопускането в Шенген

Румъния ще изиска отплата за загубите от това, че не е част от Шенген. Това съобщи министърът на превоза Сорин Гриндяну в изявление за румънската News.ro. Той пресмята, че финансовите вреди съставляват към 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, изчислено след голям брой диалози с превозвачи през последните седмици.

Трудно е да направя точни калкулации за налозите и за изгубените часове по митниците, само че е ясно, че граничният надзор въздейства на интернационалния превоз на артикули ”, разяснява Гриндяну.

По последни данни на Световната банка Брутният вътрешен продукт на Румъния се равнява на към 280 милиарда евро, т.е. вредите се правят оценка на към 5.5 милиарда евро.

Страната ще изиска и внушителните 2 милиарда евро от Европейския съюз за вредите, породени на националната транспортна система от потока артикули от Украйна. По негови думи това се дължи на улеснението на превоза на зърно от Украйна през страната. Сумата ще включва поддръжката на националните пътища, които са били наранени от трафика на тежки камиони от нападнатата от Русия страна. Това към този момент е било разисквано с еврокомисаря по превоза Адина Вълеан. В полемика с него румънският министър е показал, че

сме вложили доста пари, да вземем за пример, в поддръжката на националните пътища в тази област (близо до границата с Украйна). Ако тръгнете в този момент по народен път DN2 към Сучава, Сирет, след Бакъу, Фокшани, ще видите, че има натоварен трафик от Украйна, което обаче докара до утежняване на тази мрежа и ние поискахме пари “.

Единствените съперници на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство са Австрия и Нидерландия, които дават сигнали в последните седмици, че няма да правят отстъпка от твърдите си позиции и тази година.
„ Шенген не работи “: Австрия е изрично срещу присъединението на България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР