Румъния може да увеличи разходите си за отбрана до по-високо

...
Румъния може да увеличи разходите си за отбрана до по-високо
Коментари Харесай

Румъния може да повиши разходите си за отбрана над 2.5% от БВП

Румъния може да усили разноските си за защита до по-високо от актуалното равнище от 2.5 % от брутния вътрешен артикул (БВП) в бъдеще, съобщи през днешния ден президентът Клаус Йоханис, откакто дойде за присъединяване в във Вилнюс, предадоха " Ройтерс " и " Аджерпрес ".

Румъния също по този начин ще поддържа по-голям ангажимент на съдружниците от НАТО да реализират обещанията за минимум 2 % от Брутният вътрешен продукт разноски за защита.

" Ние считаме, че 2 % от Брутният вътрешен продукт не би трябвало да бъде оптималният таван, а базата, от която тръгваме ", уточни Йоханис.

Румънският президент добави, че срещата на НАТО във Вилнюс има значими залози във връзка с предпочитаните цели на Румъния, съобщи " Аджерпрес ".

" Ще поддържа приемането на спомагателни ограничения за подсилване на Източния фланг по всички оперативни съставни елементи ", акцентира президентът.

Йоханис сподели, че Румъния ще получи на срещата на върха на НАТО подсилване на Източния фланг, районен проект за зоната на Черно море, проект за бойната група, ситуирана на румънска територия, и нараснало внимание към зоната на Черно море, оповестява " Аджерпрес ".
За бойната група на НАТО президентът сподели, че Румъния ще има доста съответен проект за превръщането ѝ в бригада.

Президентът уточни, че нарасналото внимание към Черно море включва и Република Молдова, " която е доста уязвима ". " () да не приказваме за обстановката с Украйна, която единно поддържаме и чакаме с огромен интерес момента, в който Украйна ще стане съдружник ", сподели Йоханис.

 НАТО ще трансформира 2% за защита в най-малко и ще разгласи проект за Черноморския район НАТО ще трансформира 2% за защита в най-малко и ще разгласи проект за Черноморския район

Преди началото на срещата на върха във Вилнюс румънският президент сподели още, че районните проекти за защита са проекти за интервенция и са строго секретни. Той посочи, че в тях не са планувани стъпки за покупки и въоръжаване, които са отговорност на всяка обособена страна. В този подтекст румънският президент подсети, че Румъния към този момент е отделила доста средства за тази цел - 2.5 % от Брутният вътрешен продукт, и може да ги усили в бъдеще.

 Румъния прави районен център за образование на водачи на F-16 Румъния прави районен център за образование на водачи на F-16

" От друга страна, значимо е да се види, че обстановката се взема решение освен с въоръжение, само че и с военно образование, особено образование и в тази връзка сигурно можем да споменем нашия план, който сме показали на няколко съдружници, за основаване на база за образование на водачи на F-16 в Румъния. Има проекти за тази база, има заинтригувани съдружници и аз съм изцяло убеден, че нещата ще се развият ", сподели румънският президент.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР