Румъния е на второ място в Европа по брой неактивни

...
Румъния е на второ място в Европа по брой неактивни
Коментари Харесай

Румъния е на второ място в Европа по брой неактивни в сферата на труда

Румъния е на второ място в Европа по брой неактивни в областта на труда, оповестява вестник “Адевърул ”. Изданието цитира данни от разбор на пазара на труда в Румъния, осъществен от PricewaterhouseCoopers (PwC) за Американската комерсиална камара, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента в страната има почти 7,7 милиона неактивни хора в региона на труда. Това включва деца, студенти, пенсионери и хора на възраст от 17 до 65 години, които нито учат, нито работят. Същото изследване демонстрира още, че през последните две години броят на неактивните хора се е нараснал с почти 400 000. Така Румъния записва третата най-ниска претовареност в Европейския съюз с 67,1%, до момента в който в Европа тя е приблизително 73,1%.

„ Румънецът не бяга от работа. На румънеца не се оказва помощ да си откри работа, която да му обезпечи заслужен живот “, разяснява за “Адевърул ” социологът Джелу Думиника и добавя:

„ Да кажем, че имам избор дали да отивам на работа или да очаквам помощ от страната. Ако отида на работа, получавам минималната заплата за стопанската система, малко над 2000 леи (800 лева.). За да отида на работа, имам разноски. Транспорт, цигари, храна. Това значи, че първо би трябвало да влагам някъде по 30 леи (12 лева.) дневно. Моята инвестиция възлиза на 660 леи (264 лева.). Това значи, че в случай че ме вземат на работа, облагата ми е единствено към 1500 леи (600 лева.). Което е демотивиращо ”. 

Социологът визира и различен проблем - дефицита на работна ръка в Румъния. 

“Трябва да се имат поради и хората, които отиват да работят в чужбина. Оплакваме се, че нямаме работна ръка в Румъния, само че въпреки това даже не знаем по какъв начин да задържим нашите румънци в страната. С уменията си те могат да печелят три пъти повече там, в сравнение с тук ”, разяснява Джелу Думиника. 

Академик Мирча Думитру, заместник-председател на Румънската академия визира друга наклонност в Румъния - приключилите гимназия да бягат от професионалните учебни заведения.

„ Едно професионално учебно заведение обезпечава работа. Винаги ще имаме потребност от водопроводчици, механици електротехници. В Румъния обаче мнозина наподобява се срамят да изберат сходна специалност. Хората би трябвало да схванат, че положителният служащ е толкоз скъп, колкото и архитектът или инженерът “, отбелязва Мирча Думитру.

Даниел Давид, ректор от Университета в Букурещ вижда светлина в тунела.

„ Започнахме да променяме тази вероятност посредством програмата за дуално образование. Идеята е през цялото време да се въвлекат разнообразни компании в просветителния развой, да вземат участие в дейностите по преподаване и образование на младежите. И фирмите ще се възползват от тези висшисти, които образоват ”.

Румъния е и страната с най-вече безработни измежду висшистите, демонстрира изследване на Евростат. Една трета от тези със приблизително и висше обучение не намират работа, откакто изоставен учебно заведение.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР