Росен Желязков беше освободен предсрочно като председател на 49-ото Народно

...
Росен Желязков беше освободен предсрочно като председател на 49-ото Народно
Коментари Харесай

Росен Желязков бе освободен предсрочно като председател на Народното събрание

Росен Желязков беше освободен предварително като ръководител на 49-ото Народно заседание със 129 гласа „ за “ и 103 „ срещу “. Решението подкрепиха от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ ИТН “ (ИТН), „ срещу ” гласоподаваха от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. 

Скъпи сътрудници, за мен беше чест да бъда ръководителят на 49-ото Народно заседание, съобщи Росен Желязков в тирада от парламентарната естрада минути преди да бъде отхвърлен от поста. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи го приветстваха на крайници, а заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която ръководеше съвещанието, се просълзи.   

Като хора ние имаме нашите недостатъци, нашите пристрастености, само че като народни представители би трябвало да имаме отговорност, почтеност и честност и още едно качество, което от време на време го губим – това е човечност, съобщи Желязков. 

Предложението за отстраняването му беше импортирано вчера от народни представители от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия. Посоченото съображение беше систематичното несъблюдение на отговорностите му като ръководител. Конкретните претекстове бяха нарушаване при процедурата по предварително преустановяване мандата на шефа на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, систематична корист с правото за внасяне на точки в дневния ред и нарушавания при осъществяване на парламентарния надзор.

Заседанието стартира с повече от тридесет минути по-късно поради липса на кворум при първата регистрация, след което по предложение на Росен Желязков точката за оставката му беше включена в дневния ред. По време на дебата от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи опазиха досегашния ръководител на Народното събрание.

Росен Желязков е един заслужен ръководител на българския парламент, сподели Тома Биков (ГЕРБ-СДС). По думите му Желязков е съумял да завоюва престиж даже и измежду представителите на опозицията.

Той напомни, че Росен Желязков е бил определен и с гласовете на ПП-ДБ и посочи, че не може да разбере позицията им в този момент. Ние одобряваме това като „ взривяване “ на опцията за водене на разговор сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в средносрочен и дълготраен проект, съобщи Биков.

Росен Желязков е един от най-достойните ръководители на българския парламент в най-новата ни история, съобщи заместник-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Росен Желязков е извънредно ерудиран, извънреден правист, човек с доста необятна обща просвета, човек, който понасям всички неща, които си позволявахме, биейки се тук между тях да приказваме и по негов адрес, уточни той. 

От ПП-ДБ, „ Възраждане “ и “БСП за България ” показаха причини за неговото премахване. 

Конкретният мотив е настояването на Желязков да се гласоподава оставката на ръководителя на Националната здравноосигурителна каса, сподели Атанас Атанасов от „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Това беше жестоко нарушаване на правилника, в случай че имаше оттеглена оставка, добави той.

Искам да изразя моите почетения към Росен Желязков, считам, че той е един редовен човек, който е добре просветен, сподели още Атанасов.  

Най-голямото редовно нарушаване беше осъществено през вчерашния ден – вотът на съмнение против служебното държавно управление не беше позволен, и по тази причина от „ Възраждане “ поискахме оставката на Росен Желязков, разяснява водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.  

Българска социалистическа партия подписа и двете подписки за оставката на Росен Желязков – на „ Възраждане “ и на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, тъй като се отнася кардинално към въпроса, сподели пред публицисти преди началото на съвещанието на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

Ако си спомняте, преди десетина дни поискахме оставката на Росен Желязков във връзка една издадена заповед, с която ограничи правата на народните представители за брифинги, срещи и така нататък, напомни тя.  

От „ ИТН “ напуснаха залата и обявиха, че ще влязат още веднъж, с цел да гласоподават „ за “ оставката на ръководителя на Народното събрание. Позицията на партията изрази Станислав Балабанов от парламентарната естрада. Той уточни, че за разлика от ПП-ДБ, Има Такъв Народ ще гласоподава вярно и по съвест. Ние ще гласуваме за оставката на Росен Желязков, тъй като ние сме опозицията, не вие, сподели Балабанов. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов честити новата коалиция между „ Възраждане “, ПП-ДБ, Има Такъв Народ и „ Българска социалистическа партия за България “. Ние ще бъдем една почтена съпротива, съобщи той в коридорите на Народното събрание.  

Днес имаме “коалиция на пудела ”, събраха се, в този момент могат да отворят още веднъж каналите, да върнат шефката  на митниците и могат умерено да крадат, разяснява пред публицисти ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски. 

Този акт не беше против индивида Росен Желязков, беше против ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който наруши редовно нееднократно правилата , разяснява съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков. Според него Росен Желязков е нарушавал разпоредбите, когато е изпълнявал повелята на Делян Пеевски и на Бойко Борисов.

Оставката на Росен Желязков трябваше бъде гласувана доста от дълго време поради систематични нарушавания, които обаче бяха осъществявани дружно с „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), разяснява водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов след отстраняването на Желязков.

Росен Желязков беше определен за ръководител на Народното събрание на 19 април 2023 година, осем дни след тържественото разкриване на 49-ото Народно заседание. Тогава го поддържаха 136 народни представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и „ ИТН “, а 94-ма от „ Възраждане “, Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “ се въздържаха. 

След малко повече от година на поста, той бе освободен ден преди депутатите да преустановят съвещанията си поради идната предизборна акция за изборите за Европейски парламент и Народно заседание.  

Според парламентарния устав до осъществяване на нов избор на ръководител, Народното събрание се ръководи от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно показана партия или коалиция. Това в тази ситуация е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР