Ромите у нас празнуват днес Василица или Банго Васил. Празникът

...
Ромите у нас празнуват днес Василица или Банго Васил. Празникът
Коментари Харесай

Роми и българи в Златарица празнуват заедно Василица

Ромите у нас честват през днешния ден Василица или Банго Васил. Празникът продължава с тридневни тържества – от 13 до 15 януари, и е прочут още като „ Ромската Нова Година “. В Златарица по традиция се събраха на празник повече от 120 роми и българи, и техни посетители от Лясковец, Сливен, Градец и се веселиха цяла нощ.

Легендата споделя, че Банго (в превод – „ Куцият “) Васил възвръща опустошен от дявола мост, с цел да преминат по него ромите и по този начин ги избавя от удавяне. В Златарица живеят разнообразни етноси – роми, власи, помаци, българи и турци. Всички те дружно посрещат Новата година с обилни многолюдни тържества като съблюдават традициите.
Не знам на друго място могат ли да съжителстват в подобен синхрон! Навреме се интегрирахме и по тази причина ни е елементарно в този момент!
Митко Болтаджиев, музикант

„ Българи, роми, сядаме на една маса, хапваме, пийваме и се веселим! “, споделя Диян Ангелов.

„ Празнуваме дружно в селото, тъй като всички хора се почитаме! Заедно, тъй като ни е прелестно! Те са възпитани хора! “, споделя локална жена.

По традиция на трапезата би трябвало да участва пернато животно.

„ Трябва да има хвърчащо животно…Дали ще е кокошка, дали ще е петел, дали ще е патка -– би трябвало да има хвърчащо животно! От моите родители, от баба дядо съм чувал, че те го отнасят Свети Василий горе. И има един специалитет при нас – циганска яхния се споделя. Сухи домати, суха бамя, изсъхнал патладжан! Това е деликатесът на вечерта “, споделя Болтаджиев.

„ Този празник е значим, тъй като преди доста години, както споделят старите хора, Васил Куция ни е избавил от заточение и се чества с изпращане на остарялата нова година. Правим баница, пиле, сарми, всекидневно и в този момент, в 12 часа ще я посрещнем нашата ромска нова година!..Патица…баница с шансове се прави, питка се прави! “, добавя Диян Ангелов.
С доста музика и танци до след среднощ в балканското градче посрещнаха ромската нова година.

Ромите се пожелават тя да им донесе най-много здраве и благодат.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР