Ролята на проекта Sea2Sea, чиято цел е да свърже българските

...
Ролята на проекта Sea2Sea, чиято цел е да свърже българските
Коментари Харесай

Българският посланик в Гърция: Проектът Sea2Sea е алтернатива на Босфора и Дарданелите

Ролята на плана Sea2Sea, " чиято цел е да свърже българските пристанища на Черно море с гръцките пристанища в северно Егейско море посредством съвременна транспортна, енергийна и информационна инфраструктура ", беше подчертана от българския дипломат в Гърция Валентин Порязов в изявление за изданието " Вория " (Voria.gr), съобщи АНА-МПА и Българска телеграфна агенция.

Тази година България е почетна страна на 87-ия Международен панаир в Солун, който бе открит през вчерашния ден - годишно събитие, в което България участва от зараждането му през 1926 година, отбелязва организацията.

Подчертавайки значимостта на плана Sea2Sea, българският дипломат означи, че на процедура това ще бъде различен маршрут на Босфора и Дарданелите. Порязов също по този начин посочи нуждата от основаването на по-добра инфраструктура сред двете страни. Той обърна особено внимание на газовия интерконектор IGB сред Гърция и България, който действа от 2022 година, като явен образец за дълготрайна стратегическа инвестиция с необятен районен обсег, която въодушевява нови устойчиви вложения, както и на плана за плаващ терминал за полутечен природен газ (LNG) край Александруполис, който ще бъде приключен до края на тази година.

Подчертавайки смисъла на Международния панаир в Солун, българският посланик съобщи, че наличието на страната му на подобен важен и значим интернационален конгрес дава необятен набор от благоприятни условия и вероятности за по-нататъшно развиване на икономическото съдействие в редица области, с капацитет за възстановяване на цялостния бизнес климат и привличане на нови вложители.

Участието на България в 87-ия Международен панаир в Солун " в действителност е чест за нас и ще създадем всичко допустимо да представим капацитета на българската стопанска система ", сподели той и добави, че България ще бъде показана в браншове като ИТ, високи технологии, енергетика, инфраструктура, строителство, обучение, туризъм и хранително-вкусова индустрия.

Порязов съобщи също, че Гърция е привлекателна дестинация за интернационалните вложения, в това число и от България. Понастоящем българските капиталови ползи са съсредоточени основно в секторите енергетика, инфраструктура и туризъм, като изрази вяра, че " в близко бъдеще ще станем очевидци на български вложения и в нови области като връзките и осведомителните технологии ".

България има необикновен интерес към проектите за бъдещото развиване и ръководство на гръцките пристанища Кавала и Александруполис, уточни посланикът. Българският бизнес демонстрира необикновен интерес към тези две пристанища, " изключително в подтекста на блокираните търговски пътища в Черно море заради съветската експанзия против Украйна ", означи той.

Освен това като образец за мощни двустранни стопански връзки дипломат Порязов означи гръцките вложения в България, където работят над 18 000 гръцки компании. " През 2022 година общият размер на гръцките вложения в България доближи рекордните 3 милиарда евро. За 2023 година Гърция е третият по величина източник на директни задгранични вложения в България с над 300 млн. евро ", акцентира българският посланик.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР