Робот, подобен на хамелеон, променя цвета си в зависимост от

...
Робот, подобен на хамелеон, променя цвета си в зависимост от
Коментари Харесай

Робот-хамелеон се слива с околната среда


Робот, сходен на хамелеон, трансформира цвета си според от обкръжаващата го среда
(снимка: Nature NPG Press / YouTube)

Корейски у чени сътвориха и демонстрираха на видео робот-х амелеон, който е в положение да се слее с околната среда. Технологията работи в действително време и на процедура осъществя отколешната фантазия за непрозрачност.

Хамелеоните и сепиите от дълго време са усвоили способността да се сливат със заобикалящата ги среда. За хората обаче невидимостта постоянно е била в областта на и даже на фантазията. Сега южнокорейски учени най-сетне сътвориха технология за маскиране, която е в положение автоматизирано да слее обекта с околната среда в действително време.
още по тематиката
Разработката съставлява относително елементарен деен камуфлаж, който учените показват във видеоклип благодарение на робот-хамелеон. Те разказват нововъведението като гъвкава технология за симулация на цветове, която оказва помощ на робота да се слее с обкръжението си в действително време.

Във видеоклипа робот, сходен на хамелеон, трансформира цвета си от червен в наследник и зелен, до момента в който върви по разнообразни монохромни повърхности. Както отбелязва, това надалеч не е първият опит за основаване на деен камуфлаж, само че корейската разработка се разграничава от множеството други, които постоянно се състоят от голям брой многоцветни пиксели на повърхността.



Новият метод е „ извънредно комплициран ” от софтуерна позиция. Материалът, който трансформира цвета на робота-хамелеон, се състои от голям брой пластове екрани. Те са подредени един върху различен и трансформират цвета си, като употребяват нанотехнологични датчици за разкриване и проявление на цветовете на околната среда.

Учените имат огромни проекти за развиването на технологията. В бъдеще те ще интегрират и изкуствен интелект в нея.

„ Планираме да проведем по-нататъшни проучвания на сензорна система, основана на, която открива освен цвета, само че и формите на разнообразни окръжаващи среди. Благодарение на това бихме могли да разработим по-усъвършенствана изкуствена система за маскиране ”, споделят учените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР