Рисунките на децата ни могат да ни дадат много ценна

...
Рисунките на децата ни могат да ни дадат много ценна
Коментари Харесай

Терапевт: какво ни казват детските рисунки

Рисунките на децата ни могат да ни дадат доста скъпа информация. На белия лист децата изливат своите чувства, страсти и усеща. Затова рисунките могат да ви дадат ориентир за това по какъв начин се усеща наследникът ви.

Информацията, която можем да получим единствено от няколко рисунки, може да се окаже скъпа в разбирането на света и метода, по който дребният човек се усеща в него, споделя арт терапевтът, учредителен психолог и поведенчески съветник Ивета Рангелова в подкаст.

От значение да вземем за пример са размера на фигурите и мястото, което те заемат.

Когато главната фигура е в центъра на листа, това е знак, че детето усеща убеденост и естетика във връзката си със заобикалящия го свят.

Ако самото то се рисува доста по-голямо от останалите фигури, това може да бъде знак за липса на престижи в живота му. Децата имат по този начин наречения " здрав нарцисизъм " в първите години от живота си, който ги слага преди всичко в техните показа. И това е извънредно здравословно да бъде по този начин в този интервал.

Когато личният облик е надалеч от центъра или мощно смален като размер - значи, че детето има чувство за непълноценност или отменяне от средата, в която се намира.

Когато рисунката заема най-вече горната част на листа това разкрива мечтателност, податливост за отделяне от действителността и решително гонене на личните цели.

Долната част на листа демонстрира доста интензивно рационално мислене, а също и блян към сигурност. Лявата част е непокътната за артистчните натури, само че също и интровертните настройки, по-затворените хора.



За терапевтите рисунките дават скъпа информация за това по какъв начин детето се усеща в фамилната среда - дали среща компликации, дали е обект на принуждение, дали е щастливо, разбрано.

Но рисунките могат да бъдат доста скъпи и за родителите - по тях можем да се ориентираме в каква посока да работим, с цел да подобрим средата и живота на наследниците си.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР