Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като

...
Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като
Коментари Харесай

Консерватор, индиец по произход и бивш финансов министър – запознайте се с новия премиер на Великоритания

Риши Сунак ще бъде новият министър председател на Англия, откакто другият претендент – Пени Мордаунт, се отдръпна от конкуренцията. Тя не съумя да получи задоволително гласове и разгласи, че поддържа съперника си. Със спечелването на водачеството на Торите, Сунак става автоматизирано и министър-председател.

Още през днешния ден сутринта на първите си страници множеството английски издания писаха, че Риши Сунак е най-вероятният правоприемник на отдръпнала се преди дни Лиз Тръс.  Бившият министър председател Борис Джонсън, чието име също беше спрягано, се отхвърли от конкуренцията за лидерския пост в Консервативната партия.

Дългият път към премиерския пост на Сунак

Риши Сунак беше определен за народен представител в Народното събрание от Йоркшър, Северна Англия, през 2015 година Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае стремежи пост на министър на финансите единствено на 39-годишна възраст. Поддръжник на Брекзит през цялото време, Сунак закупи известност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията. Но благосъстоянието му, насъбрано, до момента в който работи във финансовата сфера и посредством брака му с Акшата Мурти, щерка на индийски мултимилиардер, от време на време нервира, изключително когато британците стягат коланите.

Критикуван в това отношение, фенът на сагата “Междузвездни войни ” драговолно споделя фамилната си история, история на триумф, която се харесва на консерваторите.

Роден на 12 май 1980 година в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и наследник на общопрактикуващ доктор, работещ в публичното опазване на здравето, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски генезис, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на предишния век.

“Семейството ми емигрира тук преди 60 години. (Майка ми) управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки медикаменти. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата ”, сподели той по време на последната акция за избор на водач на консерваторите и добави: “Стигнах до тук с помощта на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители. ”

Риши Сунак обаче бързо се издига до елита, като учи в учебно заведение “Уинчестър ”, доста изящен интернат за момчета. След това следва политика, философия и стопанска система в влиятелните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, Съединени американски щати.

Преди да влезе в политиката, той работи в региона на финансите, по-специално в “Голдман Сакс ”, и основава лична капиталова компания.

Има две дъщери. Когато през 2015 година беше определен за народен представител, Сунак постави клетва върху “Бхагавад Гита ”, санскритски текст, една от главните книги на хиндуизма.
Сунак пръв си обезпечи още в петък поддръжката на минимум 100 депутати консерватори – наложително изискване за допускане до вътрешните избори в ръководещата партия. Букмейкърите го дефинират като любимец за поста. Крайният период за набиране на поддръжката на най-малко 100 депутати от евентуалните претенденти изтича през днешния ден в 14 ч. (16 ч. българско време).
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР