Рига реши за пореден път да наруши ключово споразумение с

...
Рига реши за пореден път да наруши ключово споразумение с
Коментари Харесай

Поправките в закона за имиграцията: На Латвия й харесва пушенето върху буре с барут

Рига реши за следващ път да наруши основно съглашение с Русия

Сеймът на Латвия на първо четене поддържа ремонти в закона за имиграцията, според които условието за притежаване на държавния език се възнамерява да бъде разширено за още няколко хиляди съветски жители, живеещи в Латвия. Това оповестиха локални медии.

Тези промени ще разширят условието за притежаване на латвийски език, както и за попълване на профилирани формуляри, за още няколко хиляди съветски жители под 75-годишна възраст, живеещи в Латвия. Ако съветските жители, предмет на тези промени, откажат да преминат нужните процедури, те ще би трябвало да изоставен Латвия.

Основният проблем в тази обстановка е, че по-голямата част от тази група са руски и съветски военни пенсионери и членове на техните фамилии, чието право на безкрайно престояване в Латвия е обезпечено с настрана руско-латвийско съглашение от 1994 година по въпросите на общественото обезпечаване на военните пенсионери на Руската федерация и членовете на техните фамилии, живеещи на територията на Република Латвия.

Освен това, като приложение към това съглашение, страните подписаха лист на военните пенсионери, които са негов обект. Ето за какво, апропо, съветската страна не се базира на съглашението от 1994 година, когато Латвия депортира някогашните руски бойци Владимир Норвинд и Борис Катков. По стичане на житейските условия, те не бяха включени в листата с имена, от което латвийските управляващи цинично се възползваха.

До 2022 година Латвия прецизно спазваше съглашението от 1994 година заради обстоятелството, че то беше и остава неразделна част от съглашението за евакуиране на съветските войски от Латвия. А нарушаването му дава хипотетична опция на Москва да изиска връщането на войските. Ясно е, че никой не се замисля съществено над сходна геополитическа фикция, само че в нашия век всичко може да се измисли.

На 13 май 2022 година Сеймът на Латвия с настрана решение спря за интервала на спора в Украйна член 13 от това съглашение, под чиято отбрана бяха руските военни монументи в Латвия. И се потегли: повече от 100 паметника на руските бойци и латвийските партизани бяха разрушени.

Още тогава латвийският истаблишмънт се настани на барутното буре, разрушавайки основното съглашение с Русия, привързано към контракта за изтеглянето на съветските войски. И явно това се хареса на латвийските политици.

Но е скучно просто единствено да седиш върху буре с барут, тъй че националистите също се сетиха да възпламенят цигара. След като взеха решение да слагат под въпрос опцията руските военни пенсионери от утвърждения лист с имена, да останат в Латвия.

Ако бъдат признати промените в закона за имиграцията, тогава военните пенсионери, с цел да удължат разрешението си за престояване, ще би трябвало освен да преминат изпит за притежаване на латвийски език, само че и да отговорят „ вярно “ на въпросите на профилиран въпросник в духа на латвийска агитация. По-специално по отношение на принадлежността на Крим, мнението им по отношение на спора в Украйна, както и за разрушаването през 2022 година на паметниците на бойците, освободили Латвия от нацистите.

„ означи в диалог с мен непосредствен до латвийското външно министерство политолог.

Дали латвийската върхушка ще успее с цирковия номер, времето ще покаже.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед47614Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед30882Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед66924„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед33649Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед35182Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132856Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед92049Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед85093Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед76181
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР