Ричард Лим е изпълнителен директор на консултантската компания Retail Economics,

...
Ричард Лим е изпълнителен директор на консултантската компания Retail Economics,
Коментари Харесай

Ричард Лим, Retail Economics: Търговците на дребно трябва да са много гъвкави заради високата инфлация

Ричард Лим е изпълнителен шеф на консултантската компания Retail Economics, която се концентрира върху проучването и разбирането на ритейл трендовете. Фирмата се концентрира върху английския пазар, като е работила с интернационалните компании като NatWest и Converse. Лим се причислява и поема поста изпълнителен шеф през 2016 година Преди това оглавява екипа " Проучване и разбор на търговията на дребно " в British Retail Consortium, а има и опит като специалист по сливания и придобивания в Citi.Ричард Лим ще бъде измежду лекторите в, обичайно проведена от " Капитал ", която ще се организира на 8 юни (четвъртък) в " София тех парк ". Събитието ще бъде в хибриден формат, който включва онлайн и присъствени билети. Повече за, а. Ричард Лим е изпълнителен шеф на консултантската компания Retail Economics, която се концентрира върху проучването и разбирането на ритейл трендовете. Фирмата се концентрира върху английския пазар, като е работила с интернационалните компании като NatWest и Converse. Лим се причислява и поема поста изпълнителен шеф през 2016 година Преди това оглавява екипа " Проучване и разбор на търговията на дребно " в British Retail Consortium, а има и опит като специалист по сливания и придобивания в Citi.Ричард Лим ще бъде измежду лекторите в, обичайно проведена от " Капитал ", която ще се организира на 8 юни (четвъртък) в " София тех парк ". Събитието ще бъде в хибриден формат, който включва онлайн и присъствени билети. Повече за, а. По време на финансовата рецесия преди повече от десетилетие видяхме експанзионистична парична политика в развитите стопански системи, сходна на тази по време на пандемията. За разлика от в този момент, през 2010 година инфлацията остана ниска. Какво беше особеното този път? Какво е вашето мнение за факторите, които провокираха скорошния скок на цените?
Има много разлики във връзка с източниците на инфлационен напън. Разбира се, финансовата рецесия стартира в банковия бранш и по-късно се популяризира в по-широката стопанска система. Имаше подобен тип разпространяване във финансовата система като цяло и по този метод източниците на инфлация бяха някак разнообразни. По спомен една от аргументите беше в действителност надутата цена на петрола и това се захранваше през веригите за доставки. Този път източниците са доста разнообразни.

И също по този начин в по-широк набор бих споделил, че в този смисъл към момента имаме махмурлук от пандемията. По това време бяхме прекъснали веригите за доставки, цените на контейнерните транспорти да вземем за пример доближиха 10 пъти повече от тези преди ковид. Имаше и един тип прекратени вериги за доставки и това оказа въздействие върху цената на продуктите.

Освен това стартира и войната на Русия в Украйна, която е пълномащабна и провокира цяла гама от покачвания на цените на силата. Тези енергийни разноски се филтрираха до предприятията, както и непосредствено върху потребителите посредством техните сметки за електричество и газ. Така че имаше един тип разнообразни източници на инфлация.
Реклама
Друго значимо разграничаване от финансовата рецесия е, че оперативните разноски в цялата стопанска система бяха увеличени и разноските за труд бяха основен съставен елемент от това. Високата цена на работната ръка, без значение дали тъй като е имало дефицит в някои стопански системи или поради по-дългосрочните въздействия от пандемията във връзка с дълготрайно заболяване, също оказва въздействие. Това усили разноските за труд в доста стопански системи в Европа.
Общата инфлация в Европа, Обединеното кралство и Съединени американски щати се забавя през последните месеци най-много с помощта на падащите цени на силата. Другият главен мотор - инфлацията на храните, обаче към момента остава висок. Защо е по този начин и по кое време очаквате цените в този бранш също да се възстановяват по важен за потребителите метод?
Цените на храните остават настойчиво високи и това е по този начин, тъй като имаме световен пазар на храни и цените на някои от основните артикули остават високи. Въпреки че те се успокояват през последните месеци, лишава време, с цел да може това да се усети и от веригата за доставки. Ако вземете Обединеното кралство като образец, тогава това, което имаме, е, че индустриалните цени едвам неотдавна започнаха да понижават и по този начин инфлационният напън за тях стартира да се успокоява. След това стартира да понижава и натискът върху търговците на дребно. Но това закъснение на инфлационния напън лишава време, с цел да доближи до потребителите. Той е доста по-сериозен във веригата за доставки на храни и селскостопански артикули, в сравнение с в други области на стопанската система.

Другото необичайно нещо, което би трябвало да се означи, е, че в хранителния бранш разноските за суровините са единствено един източник на инфлация. Така че до момента в който разноските за артикули не престават да порастват, въпреки и по-бавно от преди, има други оперативни разноски, които са трансферирани на потребителите. Става въпрос за неща като разноски за труд, разноски за комунални услуги, транспортни и такива за дистрибуция. Всички тези други оперативни разходи към момента притискат маржовете на търговците на дребно и това затруднява прехвърлянето на спестяванията толкоз бързо, колкото някои хора чакаха.
Какъв е резултатът на войната в Украйна върху цените на храните?
Това е най-важният мотор на инфлационния напън в промишлеността. Първият резултат е въздействието върху разноските за сила. Но по-късно идва и втори кръг от резултати, които се усетиха най-силно в индустриалните разноски, а имаше и стеснен потрес в предлагането на някои артикули. Това сигурно е основният източник на инфлационен напън, който преживяхме през последната година до 18 месеца.
Реклама Можете ли да дадете груба оценка по кое време потребителите ще стартират да усещат облекчение във връзка с цените на храните?
Мисля, че доближаваме точка на пикова инфлация при храните. Очакваме да забележим намаляването на натиска върху фабриките да стартира да се отразява на потребителските цени. Също по този начин ще забележим един тип базов резултат върху инфлацията през идващите няколко месеца. Очакваме инфлацията на храните да бъде към 7-9% в Обединеното кралство към края на годината при настоящи равнища към 19%. Очакваме внезапен спад в инфлацията на храните през идващите месеци и да стартираме да виждаме изгодите от тази сдържаност да се предават на потребителите.
Кой понесе удара от високата инфлация - консуматори, производители, търговци на дребно или някой различен по веригата?
Отговорът на този въпрос е, че инфлационното влияние лишава доста време, с цел да се филтрира през цялата стопанска система и по-късно да се стигне до точка на нормалност. Някои от тези въздействия може да лишават до две години. Определянето на това кой е понесъл най-големия удар зависи от натиска в другите стадии на веригата за доставки. В разнообразни елементи на стопанската система имате разнообразни бизнеси, дейни в дадени елементи от веригата за доставки, които имат разнообразни равнища на маржове. Някои от фирмите ще могат да поемат част от нарастванията на цените повече от други. Въпросът е съвсем неосъществим за отговаряне. Реалността е, че въздействието на инфлационните шокове визира разнообразни компании на разнообразни стадии от веригата на доставки, според от това в коя част от стопанската система работят.

[По отношение на съветите] още веднъж това в действителност зависи от вида промишленост, в която работите. Основният напън върху търговците на дребно сега е към рентабилността. Те освен са изправени пред повишаване на входните и оперативните разноски, които са трансферирани, само че има и дълготрайно влияние във връзка с натиска върху маржовете. Така че това, което търговците на дребно вършат сега, е просто да се опитат да понижат разноските, където е допустимо.

Опитайте се да повишите оперативната успеваемост там, където е допустимо, и се пробвайте да отбраните маржовете на облагата. В реалност това значи, че фирмите преглеждат всички разнообразни процеси в своя бизнес и веригите си за доставки и се пробват да ги усъвършенстват. Понякога това може да стане посредством внедряване на технология, от време на време посредством партньорства с други компании, които да разрешат възползването от мащаб или инфраструктурата на сътрудниците. Но главно става въпрос за стимулиране на оперативната успеваемост, с цел да се опитат да защитят рентабилността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР