Ричард Брансън покори сушата и Космоса. Сега целта на неговото

...
Ричард Брансън покори сушата и Космоса. Сега целта на неговото
Коментари Харесай

Какво се крие на дъното на Великата синя дупка в Белиз?

Ричард Брансън покори сушата и Космоса. Сега задачата на неговото най-ново начинание е морското дъно. Брансън се причисли към екип от учени, откриватели и режисьори, с цел да разбере какво се крие на дъното на Великата синя дупка в Белиз.

Това естествено естествено знамение се намира на към 100 км от крайбрежието на Белиз – в центъра на атол, прочут като Фаровия риф. То е над 300 м необятно и към 125 м надълбоко. С други думи – това е втората най-голяма синя дупка в света (първото място е заето от Драконовата дупка в Южнокитайското море.

Сините дупки са естествен феномен, който се среща в доста морета по света. Тези подводни кладенци или пещери са се формирали в миналото на сушата в плитчините на крайбрежни региони, където нормално има варовикови скали. Наситеният мрачен цвят се дължи на прозрачността на водата и на белия карбонатен пясък на дъното. Синята светлина е най-мощната от светлинния набор при тези естествени явления. Червеното, жълтото и зеленото се всмукват при прекосяването им през водата. Сините лъчи обаче съумяват да доближат до белите пясъци изпод, които ги отразяват назад.

Сините дупки са се образували преди към 15 хиляди години при последния ледников интервал, когато морското ниво е било към 100–120 метра по-ниско от настоящето. Тогава тези пещери са били над водата и са били подложени на същата ерозия от дъжд и химическо изветряне, която се среща постоянно при терени, построени от варовици. Ерозията спряла, откакто кухините и пещерите били потопени под вода в края на ледниковия интервал.

Може би най-забележителното за Великата дупка в Белиз е, че световноизвестният откривател на моретата Жак-Ив Кусто я дефинира като едно от 10-те най-хубави места за гмуркане на земята. Всъщност той я прави известна. И има за какво. През 1971 година Кусто идва до дупката с кораба си „ Калипсо ”, с цел да изследва дълбините й за съществуването на сталактити по стените. Има клюки, че Кусто е употребявал експлозиви, с цел да влезе с кораба в дупката, само че това не е правилно. Не дават отговор на истината и изказванията на някои, че Кусто изгубва сина си Филип в синята  дупка - той умира в злополука с хеликоптер при кацане в Лисабон няколко години по-късно.

Проучванията на Кусто удостоверяват, че подводната пещера е зародила като типично карстово образувание, което е било основано на 4 стадия преди покачването на Световния океан. Затова са се образували и тераси на 21, 49 и 91 метра. Кусто открива и сталактити в потопените пещери, които са били формирани, преди да бъдат залети от водата.

Днес Ричард Брансън и Фабиен Кусто, синът на Жак-Ив Кусто, ще се причислят към екип от учени и водни откриватели от фондация " Акватика ", с цел да картографират тази пропаст. Посредством поредност от гмуркания, както и благодарение на съвременна технология SONAR, експедицията ще се опита да събере научни проби от дълбините и да очертае интериорната конструкция на обекта. „ Основтната ни цел е сонарът да сканира и по-късно да отбележим Синята дупка на картите - казва Харви Флеминг, създател на " Акватика ". - Ще се опитаме да установим също по този начин и състава и експозицията на другите равнища в дупката ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР